Portal Pszczelarski

Mumijo - cudowna spuścizna starożytnych pszczół?

apiterapia mumijo ciekawostki pszczelarskie

Mumijo (wymawiane: moo-mee-o) to naturalna, ciemna substancja mineralna występująca w szczelinach skalnych na wysokościach 2000-5000 metrów, wysoko w górzystych regionach Azji. Od wieków Mumijo stosowane było na wschodzie w medycynie naturalnej, natomiast od niedawna staje się dostępny również na zachodzie.

Mumijo jest tajemniczą substancją i dużo debatowano nad jego dokładnym pochodzeniem. Niektórzy uważają, że substancja może być koncentracją skamieniałego miodu, wosku pszczelego i gniazd pszczół, które przenikały się przez tysiące lat. Bez względu na to, jakie jest jego pochodzenie, nie można zaprzeczyć jego wspaniałym właściwościom medycznym. Produkt ten jest bogaty w krzemionkę, rzadkie aminokwasy, cenne minerały i kwasy tłuszczowe. W 1978 r. W Moskwie, w Akademii Nauk Biologicznych, opublikowano badania medyczne zatytułowane "Badania nad tradycyjnie zgłaszanymi właściwościami leczniczymi Mumijo". Ich analiza wykazała, że ​​Mumio zawiera w sobie aż 28 różnych minerałów, 10 różnych aminokwasów, witaminy B o wysokiej mocy i krzemionkę. 

Udowodniono, na przykładzie konkretnych przypadków, wiele korzyści zdrowotnych, jakie można uzyskać po zażyciu Mumijo. "Krew gór" lub "Łzy skał", przez wieki były uważany za narodowy skarb w Rosji. Mumijo było tak cenne dla mieszkańców tego regionu, że jego wywóz był niegdyś nielegalny.

Mumijo przyspiesza gojenie się urazów i szwów pooperacyjnych. Wiadomo również, że utrzymuje sprawność fizyczną i umysłową, zapewniając jednocześnie długie życie. Najlepsze wyniki osiąga się w przypadku chorób sercowo-naczyniowych, oddechowych, żołądkowo-jelitowych, złamań i kości, ogólnie, reumatologii, cukrzycy, porażenia nerwów obwodowych, stanów alergicznych i chorób skóry (stosowanych w kremach i wewnątrz).

Badania wykazały, że ta nietoksyczna, naturalna substancja zawiera ponad 50 elementów roślinnych i mineralnych, niezbędnych dla przetrwania człowieka. Wielu badaczy twierdzi, że Mumijo jest najbardziej skomplikowanym produktem medycy naturalnej jaki jest znany człowiekowi. Wszystkie substancje występujące w naturalnym składzie Mumijo są trawione przez człowieka i bezpieczne przy jego regularnym stosowaniu. Wykazano, że jest nietoksyczny i nieszkodliwy dla ludzi w każdym wieku. W Rosji dawano je kobietom, które chciałyby mieć zdrowe dzieci, ponieważ zapewniają dziecku wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego rozwoju. 

Pomimo popularności i oficjalnej pozycji Mumijo na Dalekim Wschodzie, nadal nie znamy pełnego mechanizmu jego działania. Źródła medyczne określają go nadal jako balsam lub tonik. Na zachodzie występuje najczęściej w postaci tabletek lub maści.

Opracowano na podstawie:

Akademia Długowieczności, Mistyczne mumio. Czym jest i jakie ma właściwości, http://longevitas.pl/mistyczne-mumio-czym-jest-i-jakie-ma-wlasciwosci/, Data publikacji: 2018.02.06, Data odczytu: 2018.02.07



Liczba wyświetleń artykułu: 3245

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kaczka po mazursku

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Kapusta czerwona z porto