Portal Pszczelarski

Mumijo - cudowna spuścizna starożytnych pszczół?

apiterapia mumijo ciekawostki pszczelarskie

Mumijo (wymawiane: moo-mee-o) to naturalna, ciemna substancja mineralna występująca w szczelinach skalnych na wysokościach 2000-5000 metrów, wysoko w górzystych regionach Azji. Od wieków Mumijo stosowane było na wschodzie w medycynie naturalnej, natomiast od niedawna staje się dostępny również na zachodzie.

Mumijo jest tajemniczą substancją i dużo debatowano nad jego dokładnym pochodzeniem. Niektórzy uważają, że substancja może być koncentracją skamieniałego miodu, wosku pszczelego i gniazd pszczół, które przenikały się przez tysiące lat. Bez względu na to, jakie jest jego pochodzenie, nie można zaprzeczyć jego wspaniałym właściwościom medycznym. Produkt ten jest bogaty w krzemionkę, rzadkie aminokwasy, cenne minerały i kwasy tłuszczowe. W 1978 r. W Moskwie, w Akademii Nauk Biologicznych, opublikowano badania medyczne zatytułowane "Badania nad tradycyjnie zgłaszanymi właściwościami leczniczymi Mumijo". Ich analiza wykazała, że ​​Mumio zawiera w sobie aż 28 różnych minerałów, 10 różnych aminokwasów, witaminy B o wysokiej mocy i krzemionkę. 

Udowodniono, na przykładzie konkretnych przypadków, wiele korzyści zdrowotnych, jakie można uzyskać po zażyciu Mumijo. "Krew gór" lub "Łzy skał", przez wieki były uważany za narodowy skarb w Rosji. Mumijo było tak cenne dla mieszkańców tego regionu, że jego wywóz był niegdyś nielegalny.

Mumijo przyspiesza gojenie się urazów i szwów pooperacyjnych. Wiadomo również, że utrzymuje sprawność fizyczną i umysłową, zapewniając jednocześnie długie życie. Najlepsze wyniki osiąga się w przypadku chorób sercowo-naczyniowych, oddechowych, żołądkowo-jelitowych, złamań i kości, ogólnie, reumatologii, cukrzycy, porażenia nerwów obwodowych, stanów alergicznych i chorób skóry (stosowanych w kremach i wewnątrz).

Badania wykazały, że ta nietoksyczna, naturalna substancja zawiera ponad 50 elementów roślinnych i mineralnych, niezbędnych dla przetrwania człowieka. Wielu badaczy twierdzi, że Mumijo jest najbardziej skomplikowanym produktem medycy naturalnej jaki jest znany człowiekowi. Wszystkie substancje występujące w naturalnym składzie Mumijo są trawione przez człowieka i bezpieczne przy jego regularnym stosowaniu. Wykazano, że jest nietoksyczny i nieszkodliwy dla ludzi w każdym wieku. W Rosji dawano je kobietom, które chciałyby mieć zdrowe dzieci, ponieważ zapewniają dziecku wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego rozwoju. 

Pomimo popularności i oficjalnej pozycji Mumijo na Dalekim Wschodzie, nadal nie znamy pełnego mechanizmu jego działania. Źródła medyczne określają go nadal jako balsam lub tonik. Na zachodzie występuje najczęściej w postaci tabletek lub maści.

Opracowano na podstawie:

Akademia Długowieczności, Mistyczne mumio. Czym jest i jakie ma właściwości, http://longevitas.pl/mistyczne-mumio-czym-jest-i-jakie-ma-wlasciwosci/, Data publikacji: 2018.02.06, Data odczytu: 2018.02.07



Liczba wyświetleń artykułu: 2583

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Wiosna 2017 nieprzyjazna pszczołom

Uroczysko - warsztat pszczelarski obok Dworca Warszawa Wschodnia

I Forum Pszczelarskie w Stalowej Woli

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem