Portal Pszczelarski

Mumijo - cudowna spuścizna starożytnych pszczół?

apiterapia mumijo ciekawostki pszczelarskie

Mumijo (wymawiane: moo-mee-o) to naturalna, ciemna substancja mineralna występująca w szczelinach skalnych na wysokościach 2000-5000 metrów, wysoko w górzystych regionach Azji. Od wieków Mumijo stosowane było na wschodzie w medycynie naturalnej, natomiast od niedawna staje się dostępny również na zachodzie.

Mumijo jest tajemniczą substancją i dużo debatowano nad jego dokładnym pochodzeniem. Niektórzy uważają, że substancja może być koncentracją skamieniałego miodu, wosku pszczelego i gniazd pszczół, które przenikały się przez tysiące lat. Bez względu na to, jakie jest jego pochodzenie, nie można zaprzeczyć jego wspaniałym właściwościom medycznym. Produkt ten jest bogaty w krzemionkę, rzadkie aminokwasy, cenne minerały i kwasy tłuszczowe. W 1978 r. W Moskwie, w Akademii Nauk Biologicznych, opublikowano badania medyczne zatytułowane "Badania nad tradycyjnie zgłaszanymi właściwościami leczniczymi Mumijo". Ich analiza wykazała, że ​​Mumio zawiera w sobie aż 28 różnych minerałów, 10 różnych aminokwasów, witaminy B o wysokiej mocy i krzemionkę. 

Udowodniono, na przykładzie konkretnych przypadków, wiele korzyści zdrowotnych, jakie można uzyskać po zażyciu Mumijo. "Krew gór" lub "Łzy skał", przez wieki były uważany za narodowy skarb w Rosji. Mumijo było tak cenne dla mieszkańców tego regionu, że jego wywóz był niegdyś nielegalny.

Mumijo przyspiesza gojenie się urazów i szwów pooperacyjnych. Wiadomo również, że utrzymuje sprawność fizyczną i umysłową, zapewniając jednocześnie długie życie. Najlepsze wyniki osiąga się w przypadku chorób sercowo-naczyniowych, oddechowych, żołądkowo-jelitowych, złamań i kości, ogólnie, reumatologii, cukrzycy, porażenia nerwów obwodowych, stanów alergicznych i chorób skóry (stosowanych w kremach i wewnątrz).

Badania wykazały, że ta nietoksyczna, naturalna substancja zawiera ponad 50 elementów roślinnych i mineralnych, niezbędnych dla przetrwania człowieka. Wielu badaczy twierdzi, że Mumijo jest najbardziej skomplikowanym produktem medycy naturalnej jaki jest znany człowiekowi. Wszystkie substancje występujące w naturalnym składzie Mumijo są trawione przez człowieka i bezpieczne przy jego regularnym stosowaniu. Wykazano, że jest nietoksyczny i nieszkodliwy dla ludzi w każdym wieku. W Rosji dawano je kobietom, które chciałyby mieć zdrowe dzieci, ponieważ zapewniają dziecku wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego rozwoju. 

Pomimo popularności i oficjalnej pozycji Mumijo na Dalekim Wschodzie, nadal nie znamy pełnego mechanizmu jego działania. Źródła medyczne określają go nadal jako balsam lub tonik. Na zachodzie występuje najczęściej w postaci tabletek lub maści.

Opracowano na podstawie:

Akademia Długowieczności, Mistyczne mumio. Czym jest i jakie ma właściwości, http://longevitas.pl/mistyczne-mumio-czym-jest-i-jakie-ma-wlasciwosci/, Data publikacji: 2018.02.06, Data odczytu: 2018.02.07



Liczba wyświetleń artykułu: 3713

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym