Portal Pszczelarski

Jad pszczeli może okazać się lekarstwem na HIV

apiterapia jad pszczeli właściwości jadu pszczelego

Nanocząsteczki niosące toksynę znajdującą się w jadzie pszczół mogą zniszczyć ludzki wirus upośledzenia odporności (HIV). Wykazali to badacze z Washington University School of Medicine w St. Louis. Odkrycie to jest ważnym krokiem w kierunku opracowania żelu dopochwowego, który może zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa HIV, wywołującego AIDS.

Jad pszczeli zawiera silną toksynę zwaną melittin, która może wbić się w ochronną otoczkę otaczającą HIV i inne wirusy. Duże ilości wolnej melityny mogą spowodować wiele szkód. Rzeczywiście, oprócz terapii przeciwwirusowej, jeden z autorów badań wykazał, że nanocząsteczki obciążone melittinami są skuteczne również w zabijaniu komórek nowotworowych. 

Jak informuje Codzienna Gazeta Medyczna (Synchronizing Healthcare) - nowe badania pokazują, że melityna zawarta w nanocząsteczkach jadu nie uszkadza normalnych, zdrowych komórek. To dlatego, że autorzy badań dodali do tych nanocząstek ochronne filtry. Kiedy nanocząsteczki stykają się z normalnymi, znacznie większymi komórkami, te po prostu odbijają się od nich. Natomiast wirus HIV jest tak mały, że przenika przez ten filtr, a przez to wystawia się na działanie jadu pszczelego i zawartej w nim toksyny. 

Głównym celem badań jest stworzenie unikalnego żelu dopochwowego, ale poza zapobieganiem zarażeniu się wirusem za pomocą żelu, badacze widzą także potencjał wykorzystania nanocząstek z melityną jako terapii dla istniejących już zakażeń HIV, szczególnie tych, które są oporne na leki. Nanocząstki mogą zostać wstrzyknięte dożylnie i teoretycznie będą w stanie oczyścić HIV ze strumienia krwi. 

Ponieważ melityna atakuje bezwarunkowo dwuwarstwowe membrany, koncepcja ta nie ogranicza się jedynie do tego jednego rodzaju wirusa. Wiele wirusów, w tym wirusowe zapalenie wątroby typu B i C, opiera się na tym samym rodzaju otoczki ochronnej i jest podatne na działanie nanocząstek obciążonych melittin. Jest to całkowicie innowacyjne podejście do terapii oraz zwalczania wirusa HIV, ponieważ zaproponowany sposób nie dopuszcza do replikacji wirusa poprzez degradację jego struktury.

Opracowano na podstawie:  

Codzienna Gazeta Medyczna Synchronizing Healthcare, Nanocząsteczki zrobione z jadu pszczelego pomocą zwalczać HIV, http://synchronizinghealthcare.pl/lekarz/nanoczasteczki-zrobione-z-jadu-pszczelego-pomoga-zwalczac-hiv/, Data publikacji: 2018.01.08, Data odczytu: 2018.02.03



Liczba wyświetleń artykułu: 2830

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

O co chodzi w BeePower!?

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią