Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Octan izoamylu wpływa na agresję u pszczół

Pszczoły na wylotku.

pszczelarstwo na świecie octan izoamylu agresja u pszczół Proceedings of Royal Society B

Zespół naukowców z Francji i Australii zidentyfikował mechanizm neurologiczny, który stanowi podstawę agresji pszczół miodnych występującą w odpowiedzi na pojawienie się zagrożenia. Badacze opublikowali wyniki swoich badań w Proceedings of Royal Society B.

Dzięki wykonanym wcześniej analizom, naukowcy dysponowali wiedzą, że pszczoły wydzielają feromony będące środkiem komunikacji, a jednym z głównych składników tych feromonów jest octan izoamylu.

Podejrzewając, że prawdopodobnie ta substancja służy pszczołom za czynnik wyzwalający agresję, naukowcy wystawili pszczoły w laboratorium na jego działanie, a następnie zmierzyli ich neuroprzekaźniki mózgowe. W artykule prezentującym wyniki badań, naukowcy podają, że po kontakcie z substancją pszczoły doświadczyły natychmiastowego wzrostu poziomu dopaminy i serotoniny.

W ramach badań naukowcy przetestowali także pszczoły różnych kast z czterech uli. Robotnice z dwóch uli wykazywały większe pragnienie użądlenia niż inne. Naukowcy odkryli, że dwie bardziej agresywne pszczoły miały wyższe poziomy serotoniny w swoich centralnych mózgach, co sugeruje, że jest to substancja chemiczna odpowiedzialna za podwyższanie agresji.

Dalsze testy wykazały, że eksponowanie pszczół na octan izoamylu powodowało wzrost produkcji zarówno poziomu dopaminy, jak i serotoniny w centralnym pniu mózgu, co z kolei prowadziło do zwiększonego pragnienia ataku i użądlenia. Zauważono również, że poziomy serotoniny były nawet wyższe w częściach mózgu wykorzystywanych do kontrolowania zachowań agresywnych takich jak strefa podprzełyku i płaty optyczne. Naukowcy odkryli również, że im większa ilość feromonów, na które były narażone pszczoły, tym bardziej stawały się one agresywne. Udowodniono także, że obniżenie poziomu serotoniny za pomocą antidotum powoduje zmniejszenie agresywności owadów. 

Opracowano na podstawie:

Phys.org, Chemicals In brain that make honeybees more likely to sting discovered, https://phys.org/news/2018-01-chemicals-brain-honeybees.html, Data publikacji: 2018.01.31, Data odczytu: 2018.02.01



Liczba wyświetleń artykułu: 2469

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Biały miód leśny z Mount Oku

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Bee albo nie być... Pszczoła to wyjątek

Zbiory miodu na Podkarpaciu w 2013 r.

Z miodu żadne lekarstwo - prof. Jarosław Drożdż o miodzie 2017

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski