Portal Pszczelarski

Octan izoamylu wpływa na agresję u pszczół

Pszczoły na wylotku.

pszczelarstwo na świecie octan izoamylu agresja u pszczół Proceedings of Royal Society B

Zespół naukowców z Francji i Australii zidentyfikował mechanizm neurologiczny, który stanowi podstawę agresji pszczół miodnych występującą w odpowiedzi na pojawienie się zagrożenia. Badacze opublikowali wyniki swoich badań w Proceedings of Royal Society B.

Dzięki wykonanym wcześniej analizom, naukowcy dysponowali wiedzą, że pszczoły wydzielają feromony będące środkiem komunikacji, a jednym z głównych składników tych feromonów jest octan izoamylu.

Podejrzewając, że prawdopodobnie ta substancja służy pszczołom za czynnik wyzwalający agresję, naukowcy wystawili pszczoły w laboratorium na jego działanie, a następnie zmierzyli ich neuroprzekaźniki mózgowe. W artykule prezentującym wyniki badań, naukowcy podają, że po kontakcie z substancją pszczoły doświadczyły natychmiastowego wzrostu poziomu dopaminy i serotoniny.

W ramach badań naukowcy przetestowali także pszczoły różnych kast z czterech uli. Robotnice z dwóch uli wykazywały większe pragnienie użądlenia niż inne. Naukowcy odkryli, że dwie bardziej agresywne pszczoły miały wyższe poziomy serotoniny w swoich centralnych mózgach, co sugeruje, że jest to substancja chemiczna odpowiedzialna za podwyższanie agresji.

Dalsze testy wykazały, że eksponowanie pszczół na octan izoamylu powodowało wzrost produkcji zarówno poziomu dopaminy, jak i serotoniny w centralnym pniu mózgu, co z kolei prowadziło do zwiększonego pragnienia ataku i użądlenia. Zauważono również, że poziomy serotoniny były nawet wyższe w częściach mózgu wykorzystywanych do kontrolowania zachowań agresywnych takich jak strefa podprzełyku i płaty optyczne. Naukowcy odkryli również, że im większa ilość feromonów, na które były narażone pszczoły, tym bardziej stawały się one agresywne. Udowodniono także, że obniżenie poziomu serotoniny za pomocą antidotum powoduje zmniejszenie agresywności owadów. 

Opracowano na podstawie:

Phys.org, Chemicals In brain that make honeybees more likely to sting discovered, https://phys.org/news/2018-01-chemicals-brain-honeybees.html, Data publikacji: 2018.01.31, Data odczytu: 2018.02.01



Liczba wyświetleń artykułu: 2992

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową