Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Na zdjęciu ciasto czekoladowe z miodem. Źródło zdjęcia: 3.bp.blogspot.com/-G2pvl69kE1s/UXbhokl63BI/AAAAAAAAEso/3LxvP1NRzN8/s1600/IMG_0329.JPG
Przepis na ciasto czekoladowe z miodem tradycyjnie pochodzi z kuchni Witkowskich z Zawkrza, znane choć dawniej rzadko wykonywane ze względu na brak lub wysoką cenę dobrego kakao i czekolady w latach powojennych.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g kakao (najlepiej czarnego holenderskiego),
- 3/4 tabliczki czekolady deserowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 jajka,
- 180 g rozpuszczonej ale wystudzonej margaryny,
- 1 łyżeczka aromat waniliowy lub 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 łyżki miodu,
- 80 ml śmietanki,
- 80 ml mleka,
- owoce z syropu (np. gruszki, morele, wiśnie, maliny, truskawki itp.),
- polewa czekoladowa (np. gotowa do ropuszczania w gorącej wodzie lub rozpuszczona czekolada mleczna).
Wykonanie:
Zmiksować margarynę, miód, aromat waniliowy lub cukier waniliowy, śmietankę, mleko i jaja. Ubić nie za mocno. Miksując dodawać proszek do pieczenia, mąkę i kakao do uzyskania gładkiej masy. 3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce na grubsze wiórki lub posiekać drobno i dodać do masy. Całość wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki (o wymiarach ok. 20x20cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok. 170-180 ºC przez ok. 60 minut.
Owoce można dodać po upieczeniu na wierzch i polać polewą lub przeciąć ciasto i przełożyć kremem lub bitą śmietaną z owocami. Można też dodać owoce do ciasta przed włożeniem do pieca, ale wtedy mniej i muszą być dobrze odcedzone od soku - w przeciwnym razie ciasto opadnie wokół owoców. Po upieczeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem i przyozdobić według upodobania.
Stopień trudności wykonania:
Bardzo trudne
UWAGA!
Polewę czekoladową można wykonać samemu rozpuszczając 150g masła, 80g cukru pudru, 150g kako, 50g mleka i 100g mleka w proszku. Zamiast mleka w płynie można użyć wody.
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 7733
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
