Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Na zdjęciu ciasto czekoladowe z miodem. Źródło zdjęcia: 3.bp.blogspot.com/-G2pvl69kE1s/UXbhokl63BI/AAAAAAAAEso/3LxvP1NRzN8/s1600/IMG_0329.JPG
Przepis na ciasto czekoladowe z miodem tradycyjnie pochodzi z kuchni Witkowskich z Zawkrza, znane choć dawniej rzadko wykonywane ze względu na brak lub wysoką cenę dobrego kakao i czekolady w latach powojennych.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g kakao (najlepiej czarnego holenderskiego),
- 3/4 tabliczki czekolady deserowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 jajka,
- 180 g rozpuszczonej ale wystudzonej margaryny,
- 1 łyżeczka aromat waniliowy lub 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 łyżki miodu,
- 80 ml śmietanki,
- 80 ml mleka,
- owoce z syropu (np. gruszki, morele, wiśnie, maliny, truskawki itp.),
- polewa czekoladowa (np. gotowa do ropuszczania w gorącej wodzie lub rozpuszczona czekolada mleczna).
Wykonanie:
Zmiksować margarynę, miód, aromat waniliowy lub cukier waniliowy, śmietankę, mleko i jaja. Ubić nie za mocno. Miksując dodawać proszek do pieczenia, mąkę i kakao do uzyskania gładkiej masy. 3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce na grubsze wiórki lub posiekać drobno i dodać do masy. Całość wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki (o wymiarach ok. 20x20cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok. 170-180 ºC przez ok. 60 minut.
Owoce można dodać po upieczeniu na wierzch i polać polewą lub przeciąć ciasto i przełożyć kremem lub bitą śmietaną z owocami. Można też dodać owoce do ciasta przed włożeniem do pieca, ale wtedy mniej i muszą być dobrze odcedzone od soku - w przeciwnym razie ciasto opadnie wokół owoców. Po upieczeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem i przyozdobić według upodobania.
Stopień trudności wykonania:
Bardzo trudne
UWAGA!
Polewę czekoladową można wykonać samemu rozpuszczając 150g masła, 80g cukru pudru, 150g kako, 50g mleka i 100g mleka w proszku. Zamiast mleka w płynie można użyć wody.
Zobacz również:
Liczba wyświetleń artykułu: 8018
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













