Portal Pszczelarski

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Na zdjęciu ciasto czekoladowe z miodem. Źródło zdjęcia: 3.bp.blogspot.com/-G2pvl69kE1s/UXbhokl63BI/AAAAAAAAEso/3LxvP1NRzN8/s1600/IMG_0329.JPG

przepis z miodem miód ciasto czekoladowe z miodem ciasto czekoladowe ciasto z miodem

Przepis na ciasto czekoladowe z miodem tradycyjnie pochodzi z kuchni Witkowskich z Zawkrza, znane choć dawniej rzadko wykonywane ze względu na brak lub wysoką cenę dobrego kakao i czekolady w latach powojennych.

Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g kakao (najlepiej czarnego holenderskiego),
- 3/4 tabliczki czekolady deserowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 jajka,
- 180 g rozpuszczonej ale wystudzonej margaryny,
- 1 łyżeczka aromat waniliowy lub 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 łyżki miodu,
- 80 ml śmietanki,
- 80 ml mleka,
- owoce z syropu (np. gruszki, morele, wiśnie, maliny, truskawki itp.),
- polewa czekoladowa (np. gotowa do ropuszczania w  gorącej wodzie lub rozpuszczona czekolada mleczna).

Wykonanie:
Zmiksować margarynę, miód, aromat waniliowy lub cukier waniliowy, śmietankę, mleko i jaja. Ubić nie za mocno. Miksując dodawać proszek do pieczenia, mąkę i kakao do uzyskania gładkiej masy. 3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce na grubsze wiórki lub posiekać drobno i dodać do masy. Całość wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki (o wymiarach ok. 20x20cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok. 170-180 ºC przez ok. 60 minut.

Owoce można dodać po upieczeniu na wierzch i polać polewą lub przeciąć ciasto i przełożyć kremem lub bitą śmietaną z owocami. Można też  dodać owoce do ciasta przed włożeniem do pieca, ale wtedy mniej i muszą być dobrze odcedzone od soku - w przeciwnym razie ciasto opadnie wokół owoców. Po upieczeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem i przyozdobić według upodobania.

Stopień trudności wykonania:
Bardzo trudne

UWAGA!
Polewę czekoladową można wykonać samemu rozpuszczając 150g masła, 80g cukru pudru, 150g kako, 50g mleka i 100g mleka w proszku. Zamiast mleka w płynie można użyć wody.

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe z miodem - komentarz do przepisu

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7243

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich