Portal Pszczelarski

Rolnicy bronią swoich plonów przed słoniami za pomocą pszczół

Słoń

pszczelarstwo na świecie pszczoła a słoń pszczoła afrykańska

W ostatnich latach badacze przekonali afrykańskich rolników, aby wykorzystali strach słonia przed pszczołami jako potencjalną linię ogrodzenia do ochrony upraw. Dzięki ustawieniu uli co 20 metrów - na przemian z fałszywymi - zespół badaczy w Afryce wykazał, że istnieje szansa zatrzymania 80% słoni z dala od ziemi uprawnej. 

Słonie panicznie boją się pszczół. Oczywiście żądło pszczoły nie może przeniknąć grubej skóry słonia, ale kiedy pszczoły się roją - a pszczoły afrykańskie roją się agresywnie – słoń może zostać użądlony w najbardziej wrażliwych obszarach, w tułowiu, ustach i oczach.

W nowym badaniu grupa kierowana przez Lucy King, współpracownicę z Uniwersytetu Oksfordzkiego, odkryła, że słonie azjatyckie boją się pszczół, ale nieco mniej. Jest to pierwszy krok w kierunku wykazania, że strategia kontroli może również działać w krajach takich jak Sri Lanka, Indie, Nepal i Tajlandia, gdzie słonie azjatyckie są 10 razy bardziej zagrożone niż ich afrykańscy kuzyni.

Słonie jeśli nie mają "negatywnego uwarunkowania" na przykład w postaci kilku użądleń to nawet jeśli badacze odtworzą nagranie bzyczących pszczół, słonie szybko zorientują się, że zagrożenie nie jest prawdziwe.

Do tej pory ogrodzenia tego typu są używane lub testowane w 11 krajach w Afryce i czterech w Azji, a rolnicy zdają się doceniać to podejście.

Opracowano na podstawie:

The New York Times, Elephants Are Very Scared of Bees. That Could Save Their Lives, https://www.nytimes.com/2018/01/26/science/bees-elephants-.html, Data publikacji: 2018.01.26, Data odczytu: 2018.01.28



Liczba wyświetleń artykułu: 1969

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem