Portal Pszczelarski

Czy ceny cukru na rynku krajowym będą spadać?

Cukier w kostkach.

pszczelarstwo w Polsce cena cukru

Przewidywana produkcja cukru w sezonie 2017/2018 przekroczy 2,1 mln ton. Stanowi to znaczną nadwyżkę nad prognozowanym zapotrzebowaniem szacowanym na około 1,75 mln ton. Prognozy te oparte są na zakończonych już zbiorach buraka cukrowego.

Portal Spożywczy informuje, że w związku z taką sytuacja prawdopodobnie ceny cukru na rynku krajowym znacznie spadną. Już w listopadzie 2017 roku obserwowano spadek cen cukru w workach o 29,4% względem roku ubiegłego, natomiast aż o 38,3% niższe ceny zanotowano dla cukru paczkowanego. Ponadto ekonomiści szacują, że z uwagi na zniesienie limitów produkcji cukru w Unii Europejskiej cukier może w ciągu roku stanieć nawet o 30%.

Na wielu grupach społeczności zrzeszających pszczelarzy trwają dyskusje na temat tego zjawiska. Pojawiają się głosy, że producenci i tak będą się starali utrzymać stałe ceny, i pomimo już widocznych obniżek może dojść do sytuacji, że przed wzmożonymi okresami zapotrzebowania na cukier (takimi jak święta Wielkanocne czy czas robienia przetworów) ceny zostaną zwiększone. Producenci będą zmuszeni bowiem nadrobić poniesione straty.

Zdania w tym temacie wśród pszczelarzy są podzielone. Jak w każdym aspekcie ważne jest zdroworozsądkowe podejście do tematu, ponieważ prognozy ekspertów finansowych stanowią jedynie dywagacje na dany temat.

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru, http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/ierigz-na-krajowym-rynku-spadaja-ceny-cukru,153923_1.html, Data publikacji: 2018.01.16, Data odczytu: 2018.01.24



Liczba wyświetleń artykułu: 999

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-02-05 19:28:10

Myślę, że będzie jeszcze większy spadek cen. Mówimy póki co o polskim cukrze, a co z importem z zagranicy? Nie wierzę, że ani tona nie trafia na nasz rynek.



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Pasta miodowo-miętowa

Grillowana karkówka miodowa