Portal Pszczelarski

Czy ceny cukru na rynku krajowym będą spadać?

Cukier w kostkach.

pszczelarstwo w Polsce cena cukru

Przewidywana produkcja cukru w sezonie 2017/2018 przekroczy 2,1 mln ton. Stanowi to znaczną nadwyżkę nad prognozowanym zapotrzebowaniem szacowanym na około 1,75 mln ton. Prognozy te oparte są na zakończonych już zbiorach buraka cukrowego.

Portal Spożywczy informuje, że w związku z taką sytuacja prawdopodobnie ceny cukru na rynku krajowym znacznie spadną. Już w listopadzie 2017 roku obserwowano spadek cen cukru w workach o 29,4% względem roku ubiegłego, natomiast aż o 38,3% niższe ceny zanotowano dla cukru paczkowanego. Ponadto ekonomiści szacują, że z uwagi na zniesienie limitów produkcji cukru w Unii Europejskiej cukier może w ciągu roku stanieć nawet o 30%.

Na wielu grupach społeczności zrzeszających pszczelarzy trwają dyskusje na temat tego zjawiska. Pojawiają się głosy, że producenci i tak będą się starali utrzymać stałe ceny, i pomimo już widocznych obniżek może dojść do sytuacji, że przed wzmożonymi okresami zapotrzebowania na cukier (takimi jak święta Wielkanocne czy czas robienia przetworów) ceny zostaną zwiększone. Producenci będą zmuszeni bowiem nadrobić poniesione straty.

Zdania w tym temacie wśród pszczelarzy są podzielone. Jak w każdym aspekcie ważne jest zdroworozsądkowe podejście do tematu, ponieważ prognozy ekspertów finansowych stanowią jedynie dywagacje na dany temat.

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru, http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/ierigz-na-krajowym-rynku-spadaja-ceny-cukru,153923_1.html, Data publikacji: 2018.01.16, Data odczytu: 2018.01.24



Liczba wyświetleń artykułu: 1332

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-02-05 19:28:10

Myślę, że będzie jeszcze większy spadek cen. Mówimy póki co o polskim cukrze, a co z importem z zagranicy? Nie wierzę, że ani tona nie trafia na nasz rynek.



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom