Czy ceny cukru na rynku krajowym będą spadać?
Przewidywana produkcja cukru w sezonie 2017/2018 przekroczy 2,1 mln ton. Stanowi to znaczną nadwyżkę nad prognozowanym zapotrzebowaniem szacowanym na około 1,75 mln ton. Prognozy te oparte są na zakończonych już zbiorach buraka cukrowego.
Portal Spożywczy informuje, że w związku z taką sytuacja prawdopodobnie ceny cukru na rynku krajowym znacznie spadną. Już w listopadzie 2017 roku obserwowano spadek cen cukru w workach o 29,4% względem roku ubiegłego, natomiast aż o 38,3% niższe ceny zanotowano dla cukru paczkowanego. Ponadto ekonomiści szacują, że z uwagi na zniesienie limitów produkcji cukru w Unii Europejskiej cukier może w ciągu roku stanieć nawet o 30%.
Na wielu grupach społeczności zrzeszających pszczelarzy trwają dyskusje na temat tego zjawiska. Pojawiają się głosy, że producenci i tak będą się starali utrzymać stałe ceny, i pomimo już widocznych obniżek może dojść do sytuacji, że przed wzmożonymi okresami zapotrzebowania na cukier (takimi jak święta Wielkanocne czy czas robienia przetworów) ceny zostaną zwiększone. Producenci będą zmuszeni bowiem nadrobić poniesione straty.
Zdania w tym temacie wśród pszczelarzy są podzielone. Jak w każdym aspekcie ważne jest zdroworozsądkowe podejście do tematu, ponieważ prognozy ekspertów finansowych stanowią jedynie dywagacje na dany temat.
Opracowano na podstawie:
Portal Spożywczy, IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru, http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/ierigz-na-krajowym-rynku-spadaja-ceny-cukru,153923_1.html, Data publikacji: 2018.01.16, Data odczytu: 2018.01.24
Liczba wyświetleń artykułu: 1396
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2018-02-05 19:28:10