Portal Pszczelarski

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Na zdjęciu: larwy nieprzepoczwarzone, bez pokarmu, zjedzone przez pasożyty. Źródło zdjęcia: rodpokoj.org/images/04pomoc05_2010_07.jpg Autor zdjęcia: Tadeusz Netczuk

murarka ogrodowa Osmia rufa L. pszczoła samotnica hodowla murarki ogrodowej pasożyt pszczół Cacoxenus indogator pszczele kokony

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Doświadczeni hodowcy pszczoły murarki późną jesienią wyłuskują kokony ze słomek trzcinowych i przechowują je w pudełkach plastykowych z dostępem powietrza, wyłożonych papierem lub cienką tekturą, tak by kokony nie stykały się z zimnym szkłem lub plastykiem. Kokony mogą się przeziębić, co może się negatywnie odbić na naszej pszczole. Kokony trzymamy w suchym miejscu, może być altana, pszczoły w takiej postaci wytrzymują do -20º C, jeżeli są większe mrozy, można dodatkowo owinąć nie za grubo starym ręcznikiem. Gdy przyjdzie wiosna, tj. zakwitną pierwsze kwiaty, kokony wystawiamy w sąsiedztwie świeżych pęków trzciny. Najlepiej wystawić kokony tydzień wcześniej, bo zegar biologiczny pszczoły murarki sam mówi jej kiedy ma się wykluć z kokonu. Tak przechowywane pszczele kokony nie są narażone na żadne choroby, po prostu samiczki przechodzą do czystych słomek trzcinowych lub innych rurek, które im przygotowaliśmy.

Rurki trzcinowe nie zmieniane co roku mogą być zainfekowane pasożytami, od 60% w drugim roku do 95% a nawet do 100% w trzecim sezonie. Aby utrzymać dobrą i zdrową populację, należy już w grudniu po pierwszych małych przymrozkach, wydobywać z rurek trzcinowych kokony murarki. W ten sposób niszczymy wszystkie pasożyty, zostawiając tylko kokony pszczoły. Tym pasożytem jest maleńka niepozorna muszka (Cacoxenus indogator) nieco większa od muszki owocówki. Jeżeli jest jej dużo to może zainfekować do 60% całą naszą hodowlę. Natomiast jeżeli zmieniamy rurki co rok to zainfekowanych mamy tylko od 5% do 10%. Gdy przetrzymałem kilka wiązek rurek od 2 do 3 lat to okazało się, że pszczoły nie idą do tych rurek, a jak już pójdą to prawie 100% jest rurek zainfekowanych muszkami, pająkami i innymi pasożytami których nie znam. Ponadto zostają larwy nie przepoczwarzone w kokony z braku pożywienia, które zjadły larwy muszki. Jest to pokazane na zdjęciach, gdzie duże ilości larw muszki zainfekowało te rurki.

Dobra rada dla początkujących hodowców pszczoły murarki: nie dopuszczajmy do nadmiernego wypoczwarzania się pasożytów w rurkach trzcinowych. Zmieniajmy je co rok, a wtedy będziemy mieli zdrową hodowlę.

Publikacja:

Tadeusz Netczuk, "Rola pszczół w ogrodzie - pszczoła murarka";
Mini Gazeta - Informator Zespołu SSI ROD "Pokój" we Wrocławiu nry 2009(10), 2010(11), źródło: http://rodpokoj.org/04pomoc05.html.

Netografia:

1. Teper Dariusz, Murarka ogrodowa w uprawach sadowniczych, Hasło ogrodnicze 05/2004
2. Portal murarkaogrodowa.com
3. Forum forumogrodniczne.info, Hodowla dzikich pszczoł i Trzmieli w naszych ogrodach. "CZ I"

Zobacz również:

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 21991

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Koktajl pietruszkowy z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową