Portal Pszczelarski

Spożywanie owadów jest coraz popularniejsze w europejskich restauracjach

Owady do spożycia.

pszczelarstwo w Polsce larwy pszczół

Rosnące zainteresowanie kuchnią azjatycką powoduje zwiększone zapotrzebowanie wśród europejczyków na nietypowe przysmaki. Od stycznia tego 2018 r. w europejskich restauracjach mogą być serwowane niektóre rodzaje owadów, w tym larwy pszczół.

15 stycznia 2018 roku weszły w życie przepisy wykonawcze Unii Europejskiej dotyczące standardów żywienia owadami. Brak jasnych i spójnych regulacji w tym zakresie stanowił jeden z głównych problemów przedsiębiorców i hodowców zainteresowanych tego typu produktami. Do tej pory poszczególne kraje same decydowały o tym czy "żywność z owadów" może być rozpowszechniana na terenie ich kraju. W Polsce można było jeść owady, jeżeli konsument złapał je samodzielnie, wyhodował lub kupił za granicą. Już od 1 stycznia przedsiębiorcy mają prawo wprowadzać owady do ogólnej dystrybucji. 

Co prawda po wprowadzonych zmianach również podnoszone są głosy sprzeciwu. Między innymi producenci skarżą się na bardzo wysokie koszty i trudności w uzyskaniu wymaganych atestów zgodnych z nowymi regulacjami, jednakże większość branży jest zgodna, że nowe przepisy pobudzą rynek.

Wśród aktualnie stosowanych w gastronomii owadów są przede wszystkim prażone lub smażone koniki polne, mrówki, larwy pszczół oraz skorpiony. Jednym ze specjałów kuchni japońskiej są osy duszone w słodkim sosie sojowym. W Korei larwy jedwabników można spotkać w niemal każdym markecie. Podaje je się jako przekąskę do piwa lub ryżowej wódki.

Eksperci twierdzą, że popularność potraw z owadów będzie systematycznie wzrastać, ponieważ takie pożywienie jest ubogie w cukier i sól, działa wzmacniająco. Larwy pszczół na przykład zawierają 850% więcej żelaza niż wołowina. Owady są ponadto uznanym wysokowydajnym źródłem białka i dobra alternatywą dla zanieczyszczonego mięsa. Pozostaje jedynie przekonać polskich konsumentów do zakupu i testowania.

Opracowano na podstawie:

Wiadomości handlowe, Komisja Europejska: owady mogą być sprzedawane jako żywność, https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/komisja-europejska-owady-moga-byc-sprzedawane-jako,44807/2, Data publikacji: 2018.01.25, Data odczytu: 2018.01.26



Liczba wyświetleń artykułu: 2662

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Kapusta czerwona z porto

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie