Portal Pszczelarski

Spożywanie owadów jest coraz popularniejsze w europejskich restauracjach

Owady do spożycia.

pszczelarstwo w Polsce larwy pszczół

Rosnące zainteresowanie kuchnią azjatycką powoduje zwiększone zapotrzebowanie wśród europejczyków na nietypowe przysmaki. Od stycznia tego 2018 r. w europejskich restauracjach mogą być serwowane niektóre rodzaje owadów, w tym larwy pszczół.

15 stycznia 2018 roku weszły w życie przepisy wykonawcze Unii Europejskiej dotyczące standardów żywienia owadami. Brak jasnych i spójnych regulacji w tym zakresie stanowił jeden z głównych problemów przedsiębiorców i hodowców zainteresowanych tego typu produktami. Do tej pory poszczególne kraje same decydowały o tym czy "żywność z owadów" może być rozpowszechniana na terenie ich kraju. W Polsce można było jeść owady, jeżeli konsument złapał je samodzielnie, wyhodował lub kupił za granicą. Już od 1 stycznia przedsiębiorcy mają prawo wprowadzać owady do ogólnej dystrybucji. 

Co prawda po wprowadzonych zmianach również podnoszone są głosy sprzeciwu. Między innymi producenci skarżą się na bardzo wysokie koszty i trudności w uzyskaniu wymaganych atestów zgodnych z nowymi regulacjami, jednakże większość branży jest zgodna, że nowe przepisy pobudzą rynek.

Wśród aktualnie stosowanych w gastronomii owadów są przede wszystkim prażone lub smażone koniki polne, mrówki, larwy pszczół oraz skorpiony. Jednym ze specjałów kuchni japońskiej są osy duszone w słodkim sosie sojowym. W Korei larwy jedwabników można spotkać w niemal każdym markecie. Podaje je się jako przekąskę do piwa lub ryżowej wódki.

Eksperci twierdzą, że popularność potraw z owadów będzie systematycznie wzrastać, ponieważ takie pożywienie jest ubogie w cukier i sól, działa wzmacniająco. Larwy pszczół na przykład zawierają 850% więcej żelaza niż wołowina. Owady są ponadto uznanym wysokowydajnym źródłem białka i dobra alternatywą dla zanieczyszczonego mięsa. Pozostaje jedynie przekonać polskich konsumentów do zakupu i testowania.

Opracowano na podstawie:

Wiadomości handlowe, Komisja Europejska: owady mogą być sprzedawane jako żywność, https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/komisja-europejska-owady-moga-byc-sprzedawane-jako,44807/2, Data publikacji: 2018.01.25, Data odczytu: 2018.01.26



Liczba wyświetleń artykułu: 2307

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem