Portal Pszczelarski

Marek Mrówczyński nt. zakazu stosowania neonikotynoidów

Jabłko.

pszczelarstwo w Polsce neonikotynoidy Marek Mrówczyński środki ochrony roślin

Profesor Marek Mrówczyński, specjalista ochrony roślin i kierownik Zakładu Etymologii Instytutu Ochrony Roślin Państwowego Instytutu Badawczego był gościem programu Skaner wydawanego przez portal energetyka24.pl.  Rozmowę przeprowadził z nim Marcel Lesik.

Pan profesor przybliżył krótko słuchaczom w jakim celu stosuje się w rolnictwie neonikotynoidy oraz podkreślił, iż najlepszym sposobem zwalczania szkodników jest zaprawianie nasion lub ziarna, ponieważ jest to działanie punktowe pozwalające ochronić pożyteczne owady. Metoda zaprawiania umożliwia unicestwienie jedynie owadów uszkadzających nasiona lub wschodzące rośliny. Przy okazji można stosować w ten sposób zaprawy na choroby. Jest to metoda najbardziej sprawdzona i skuteczna. 

Gość programu wspomniał o czasowym zakazie stosowania zapraw z grupy neonikotynoidów wprowadzonym przez Unię Europejską. W Polsce zakaz ten dotyczy zaprawiania rzepaku jarego i ozimego, zbóż jarych i w pewnym stopniu kukurydzy. Problemem jednak - według Pana profesora - jest brak działających dostatecznie dobrze zamienników. Powoduje to konieczność powtarzania zabiegów polegających na stosowaniu innych środków ochrony roślin.

Redaktor prowadzący rozmowę zapytał swojego gościa o związek pomiędzy stosowaniem środków ochrony roślin a zmniejszającą się populacją pszczół. Zdaniem profesora Mrówczyńskiego – pszczoły padają od niewłaściwego stosowania zabiegu opryskiwania. Fachowo wykonane zabiegi zaprawiania wykonane przez firmy posiadające koncesję w tym zakresie są całkowicie bezpieczne dla pszczół. Ponadto profesor podkreślił duże znaczenie nowoczesnej technologii (system ESTA), dzięki któremu wyeliminować można problem pylenia podczas wysiewu nasion, co mogło powodować zatrucia pszczół. Niektóre badania wykazały też, że podczas źle wykonanej zaprawy rzepaku jarego, który posiada krótki okres wzrostu, istniało prawdopodobieństwo przejścia szkodliwych substancji do nektaru. Taki problem nie występuje przy rzepaku ozimym, ponieważ rośnie on aż 8 miesięcy.

W temacie bezwzględnego zakazu stosowania neonikotynoidów pan profesor Mrówczyński uważa, iż z powodu braku odpowiedniej alternatywy, może to znacząco zaszkodzić pszczołom. Przede wszystkim z powodu nadmiernego stosowania innych oprysków.

Spójny wniosek, jaki wypływa z wypowiedzi profesora można zawrzeć w twierdzeniu, że najlepszym sposobem na ochronę owadów zapylających jest racjonalne podejście organów ustawodawczych do wprowadzanych regulacji oraz świadome i odpowiedzialne wykorzystywanie środków ochrony roślin przez rolników.

Opracowano na podstawie:

Energetyka24, Śmierć w pasiece. Co zabija pszczoły, http://www.energetyka24.com/analizy/smierc-w-pasiece-co-zabija-polskie-pszczoly, Data publikacji: 2018.01.24, Data odczytu: 2018.01.26

Czytaj również:

Rzepak – roślina miododajna



Liczba wyświetleń artykułu: 1450

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Domowa musztarda z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Ogórki z miodem

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Miód z dziką różą

Banan w cieście