Portal Pszczelarski

Marek Mrówczyński nt. zakazu stosowania neonikotynoidów

Jabłko.

pszczelarstwo w Polsce neonikotynoidy Marek Mrówczyński środki ochrony roślin

Profesor Marek Mrówczyński, specjalista ochrony roślin i kierownik Zakładu Etymologii Instytutu Ochrony Roślin Państwowego Instytutu Badawczego był gościem programu Skaner wydawanego przez portal energetyka24.pl.  Rozmowę przeprowadził z nim Marcel Lesik.

Pan profesor przybliżył krótko słuchaczom w jakim celu stosuje się w rolnictwie neonikotynoidy oraz podkreślił, iż najlepszym sposobem zwalczania szkodników jest zaprawianie nasion lub ziarna, ponieważ jest to działanie punktowe pozwalające ochronić pożyteczne owady. Metoda zaprawiania umożliwia unicestwienie jedynie owadów uszkadzających nasiona lub wschodzące rośliny. Przy okazji można stosować w ten sposób zaprawy na choroby. Jest to metoda najbardziej sprawdzona i skuteczna. 

Gość programu wspomniał o czasowym zakazie stosowania zapraw z grupy neonikotynoidów wprowadzonym przez Unię Europejską. W Polsce zakaz ten dotyczy zaprawiania rzepaku jarego i ozimego, zbóż jarych i w pewnym stopniu kukurydzy. Problemem jednak - według Pana profesora - jest brak działających dostatecznie dobrze zamienników. Powoduje to konieczność powtarzania zabiegów polegających na stosowaniu innych środków ochrony roślin.

Redaktor prowadzący rozmowę zapytał swojego gościa o związek pomiędzy stosowaniem środków ochrony roślin a zmniejszającą się populacją pszczół. Zdaniem profesora Mrówczyńskiego – pszczoły padają od niewłaściwego stosowania zabiegu opryskiwania. Fachowo wykonane zabiegi zaprawiania wykonane przez firmy posiadające koncesję w tym zakresie są całkowicie bezpieczne dla pszczół. Ponadto profesor podkreślił duże znaczenie nowoczesnej technologii (system ESTA), dzięki któremu wyeliminować można problem pylenia podczas wysiewu nasion, co mogło powodować zatrucia pszczół. Niektóre badania wykazały też, że podczas źle wykonanej zaprawy rzepaku jarego, który posiada krótki okres wzrostu, istniało prawdopodobieństwo przejścia szkodliwych substancji do nektaru. Taki problem nie występuje przy rzepaku ozimym, ponieważ rośnie on aż 8 miesięcy.

W temacie bezwzględnego zakazu stosowania neonikotynoidów pan profesor Mrówczyński uważa, iż z powodu braku odpowiedniej alternatywy, może to znacząco zaszkodzić pszczołom. Przede wszystkim z powodu nadmiernego stosowania innych oprysków.

Spójny wniosek, jaki wypływa z wypowiedzi profesora można zawrzeć w twierdzeniu, że najlepszym sposobem na ochronę owadów zapylających jest racjonalne podejście organów ustawodawczych do wprowadzanych regulacji oraz świadome i odpowiedzialne wykorzystywanie środków ochrony roślin przez rolników.

Opracowano na podstawie:

Energetyka24, Śmierć w pasiece. Co zabija pszczoły, http://www.energetyka24.com/analizy/smierc-w-pasiece-co-zabija-polskie-pszczoly, Data publikacji: 2018.01.24, Data odczytu: 2018.01.26

Czytaj również:

Rzepak – roślina miododajna



Liczba wyświetleń artykułu: 1292

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem