Portal Pszczelarski

Spotkanie opłatkowe pszczelarzy z Biłgoraju - relacja

Opłatek.

pszczelarstwo lubelskie Roztoczański Związek Pszczelarzy Biłgorajskie Koło Pszczelarzy

21 stycznia 2018 r. odbyło się spotkanie opłatkowe biłgorajskich pszczelarzy. Koło działające na terenie Biłgoraja wchodzi w skład Roztoczańskiego Związku Pszczelarzy, które zrzesza 1400 członków. Razem pszczelarze posiadają ponad 59 tysięcy rodzin pszczelich, co uznaje się za największą liczbę w Polsce.

Spotkania tego typu spełniają nie tylko walor integracyjny, ale również, a może przede wszystkim, są okazją do rozmów na temat sposobów wspólnego działania w społeczności oraz wymiany spostrzeżeń i poglądów. Wspólne spotkania, warsztaty, szkolenia czy wzajemna pomoc, pozwalają członkom danej społeczności na rozwijanie swojej pasji oraz umożliwiają ciągłe podnoszenie swoich kwalifikacji.

Koło w Biłgoraju liczy 30 członków i - jak stwierdził jeden z jego członków założycieli podczas rozmowy z Portalem Biłgoraj.pl - celem jaki prześwieca zrzeszonym jest "obrona interesów pszczelarzy". Dlatego też jednym z głównych kierunków działalności koła jest organizowanie szkoleń, zakup leków czy informowanie swoich członków o zmianach w prawie. 

Pszczelarze podkreślają, że region w którym prowadzą działalność jest wyjątkowy, ponieważ brak jest tu ciężkiego przemysłu, a to wyróżnia ten obszar na tle Polski. Dzięki temu cieszą się oni pożytkami pszczelimi i doskonałymi miodami.

Opracowano na podstawie:

Bilgoraj.com, Spotkanie opłatkowe biłgorajskich pszczelarzy, http://bilgoraj.com.pl/spotkanie-oplatkowe-bilgorajskich-pszczelarzy,,3,11,11,1,19450,nkultura.html, Data publikacji: 2018.01.21, Data odczytu: 2018.01.21

 



Liczba wyświetleń artykułu: 1036

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Chałka z szafranem i miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą