Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wykład dr Benedykta Polaczka w Tworkowie - relacja

Pszczoła miodna.

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia Benedykt Polaczek Koło Pszczelarzy w Krzyżanowicach

Już po raz czwarty, dr Benedykt Polaczek z Wolnego Uniwersytetu w Berlinie przyjął zaproszenie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Koła Pszczelarzy w Krzyżanowicach. Na spotkaniu rozmawiano o wpływie chemii oraz warrozy na owady zapylające.

Dr Benedykt Polaczek oprócz pracy naukowej z pszczołami na Uniwersytecie w Berlinie jest pierwszym przewodniczącym stowarzyszenia pszczelarzy Berlin-Zehlendorf i okolic. Jest on pszczelarzem od ponad 45 lat i posiada ogromną wiedzę i doświadczenie w tym temacie.

Jak informuje regionalny portal nowiny.pl - w spotkaniu z udziałem dr Polaczka wzięło udział prawie stu pszczelarzy. Spotkanie odbyło się w Centrum Kultury w Tworkowie. Ekspert przedstawił dane dotyczące ilości stosowanej chemii w uprawie roślin. Jabłonie są pryskane 15 razy w roku z użyciem ponad 60 różnych substancji, a z innych badań wynika, że niektóre z roślin straciły w ciągu 15 lat od 15 do 70 procent składników mineralnych. Dane te pokazują w jak złym kierunku idzie rozwój produkcji rolnej. Doktor przestrzegał przed najsilniej działającymi preparatami, ponieważ - według niego - działają bardzo szkodliwie nie tylko na pszczoły, ale również na ludzi.

Dr Benedykt Polaczek zwrócił uwagę na istotne znaczenie pszczelarzy w całym systemie życia współczesnych pszczół. W trakcie spotkania ekspert wypowiedział się na temat warrozy, którą -jak stwierdził - traktuje na równi z chemią. Dziś ten pasożyt przenosi kilkanaście innych chorób, dlatego warroza nadal jest główną przyczyną śmierci całych rodzin pszczelich. To też jeden z tych problemów, z którym pszczoły nie poradzą sobie bez pomocy człowieka, bo walkę z pasożytem należy prowadzić przez cały sezon.

Opracowano na podstawie:

Nowiny.pl, Czy sztuczna pszczoła zastąpi prawdziwą? Ekspert dr Benedikt Polaczek z wizytą u raciborskich pszczelarzy, https://www.nowiny.pl/135481-czy-sztuczna-pszczola-zastapi-prawdziwa-ekspert-dr-benedikt-polaczek-z-wizyta-u-raciborskich-pszczelarzy.html?p=2#content, Data publikacji: 2018.01.20, Data odczytu: 2018.01.21



Liczba wyświetleń artykułu: 2135

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka po mazursku

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie