Portal Pszczelarski

Wykład dr Benedykta Polaczka w Tworkowie - relacja

Pszczoła miodna.

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia Benedykt Polaczek Koło Pszczelarzy w Krzyżanowicach

Już po raz czwarty, dr Benedykt Polaczek z Wolnego Uniwersytetu w Berlinie przyjął zaproszenie Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Koła Pszczelarzy w Krzyżanowicach. Na spotkaniu rozmawiano o wpływie chemii oraz warrozy na owady zapylające.

Dr Benedykt Polaczek oprócz pracy naukowej z pszczołami na Uniwersytecie w Berlinie jest pierwszym przewodniczącym stowarzyszenia pszczelarzy Berlin-Zehlendorf i okolic. Jest on pszczelarzem od ponad 45 lat i posiada ogromną wiedzę i doświadczenie w tym temacie.

Jak informuje regionalny portal nowiny.pl - w spotkaniu z udziałem dr Polaczka wzięło udział prawie stu pszczelarzy. Spotkanie odbyło się w Centrum Kultury w Tworkowie. Ekspert przedstawił dane dotyczące ilości stosowanej chemii w uprawie roślin. Jabłonie są pryskane 15 razy w roku z użyciem ponad 60 różnych substancji, a z innych badań wynika, że niektóre z roślin straciły w ciągu 15 lat od 15 do 70 procent składników mineralnych. Dane te pokazują w jak złym kierunku idzie rozwój produkcji rolnej. Doktor przestrzegał przed najsilniej działającymi preparatami, ponieważ - według niego - działają bardzo szkodliwie nie tylko na pszczoły, ale również na ludzi.

Dr Benedykt Polaczek zwrócił uwagę na istotne znaczenie pszczelarzy w całym systemie życia współczesnych pszczół. W trakcie spotkania ekspert wypowiedział się na temat warrozy, którą -jak stwierdził - traktuje na równi z chemią. Dziś ten pasożyt przenosi kilkanaście innych chorób, dlatego warroza nadal jest główną przyczyną śmierci całych rodzin pszczelich. To też jeden z tych problemów, z którym pszczoły nie poradzą sobie bez pomocy człowieka, bo walkę z pasożytem należy prowadzić przez cały sezon.

Opracowano na podstawie:

Nowiny.pl, Czy sztuczna pszczoła zastąpi prawdziwą? Ekspert dr Benedikt Polaczek z wizytą u raciborskich pszczelarzy, https://www.nowiny.pl/135481-czy-sztuczna-pszczola-zastapi-prawdziwa-ekspert-dr-benedikt-polaczek-z-wizyta-u-raciborskich-pszczelarzy.html?p=2#content, Data publikacji: 2018.01.20, Data odczytu: 2018.01.21



Liczba wyświetleń artykułu: 3166

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę