Portal Pszczelarski

Wykład na temat apiterapii na Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Golczewie - relacja

Pszczoły na przegorzanie kulistym.

pszczelarstwo zachodniopomorskie relacja z wydarzenia apiterapia Ireneusz Mazurski Wojciech Feleszko właściwości miodu

Tym razem, na Uniwersytet Trzeciego Wieku w Golczewie, zaproszenie otrzymał Pan Ireneusz Mazurski. Doktor nauk medycznych omówił zagadnienia dotyczące miodu pszczelego oraz apiterapii w medycynie współczesnej. Ekspert omówił skład chemiczny oraz rolę poszczególnych składników miodu dla zdrowia człowieka.

Dr Ireneusz Mazurski zwracał szczególną uwagę na niebezpieczeństwo płynące z niekontrolowanego, jednoczesnego przyjmowania różnych farmaceutyków - nawet tych dostępnych bez recepty. Jednocześnie podkreślał znaczenie medycyny naturalnej, w tym apiterapii. Wykład został oparty o najnowsze wyniki badań, między innymi docenta Wojciecha Feleszko, które wykazały bardzo skuteczne działanie terapii miodem w leczeniu uporczywego kaszlu u dzieci powyżej 1 roku życia.

Ponadto, gość wypowiedział się w temacie stosowania miodów i ziołomiodów w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, infekcji dróg oddechowych czy nawet przy problemach gastrycznych. Zebrani dowiedzieli się również ciekawych informacji na temat terapii propolisem ran i odleżyn.

Na spotkaniu obecni byli okoliczni pszczelarze, którzy chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami, a sam ekspert dostał w podziękowaniu za przybycie miód i pyłek z miejscowych pasiek.

Opracowano na podstawie:

Kamienskie.info, W Golczewie o „zdrowotnych dobrodziejstwach miodu”, http://www.kamienskie.info/w-golczewie-o-zdrowotnych-dobrodziejstwach-miodu/, Data publikacji: 2018.01.22, Data odczytu: 2018.01.22



Liczba wyświetleń artykułu: 1027

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę