Portal Pszczelarski

Wykład na temat apiterapii na Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Golczewie - relacja

Pszczoły na przegorzanie kulistym.

pszczelarstwo zachodniopomorskie relacja z wydarzenia apiterapia Ireneusz Mazurski Wojciech Feleszko właściwości miodu

Tym razem, na Uniwersytet Trzeciego Wieku w Golczewie, zaproszenie otrzymał Pan Ireneusz Mazurski. Doktor nauk medycznych omówił zagadnienia dotyczące miodu pszczelego oraz apiterapii w medycynie współczesnej. Ekspert omówił skład chemiczny oraz rolę poszczególnych składników miodu dla zdrowia człowieka.

Dr Ireneusz Mazurski zwracał szczególną uwagę na niebezpieczeństwo płynące z niekontrolowanego, jednoczesnego przyjmowania różnych farmaceutyków - nawet tych dostępnych bez recepty. Jednocześnie podkreślał znaczenie medycyny naturalnej, w tym apiterapii. Wykład został oparty o najnowsze wyniki badań, między innymi docenta Wojciecha Feleszko, które wykazały bardzo skuteczne działanie terapii miodem w leczeniu uporczywego kaszlu u dzieci powyżej 1 roku życia.

Ponadto, gość wypowiedział się w temacie stosowania miodów i ziołomiodów w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, infekcji dróg oddechowych czy nawet przy problemach gastrycznych. Zebrani dowiedzieli się również ciekawych informacji na temat terapii propolisem ran i odleżyn.

Na spotkaniu obecni byli okoliczni pszczelarze, którzy chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami, a sam ekspert dostał w podziękowaniu za przybycie miód i pyłek z miejscowych pasiek.

Opracowano na podstawie:

Kamienskie.info, W Golczewie o „zdrowotnych dobrodziejstwach miodu”, http://www.kamienskie.info/w-golczewie-o-zdrowotnych-dobrodziejstwach-miodu/, Data publikacji: 2018.01.22, Data odczytu: 2018.01.22



Liczba wyświetleń artykułu: 1298

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Marchewkowe naleśniki z miodem

Klasyczna truskawka z miodem

Miód z dziką różą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Piernik sułtański

Bastani – perskie lody szafranowe

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu