Portal Pszczelarski

Wykład na temat apiterapii na Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Golczewie - relacja

Pszczoły na przegorzanie kulistym.

pszczelarstwo zachodniopomorskie relacja z wydarzenia apiterapia Ireneusz Mazurski Wojciech Feleszko właściwości miodu

Tym razem, na Uniwersytet Trzeciego Wieku w Golczewie, zaproszenie otrzymał Pan Ireneusz Mazurski. Doktor nauk medycznych omówił zagadnienia dotyczące miodu pszczelego oraz apiterapii w medycynie współczesnej. Ekspert omówił skład chemiczny oraz rolę poszczególnych składników miodu dla zdrowia człowieka.

Dr Ireneusz Mazurski zwracał szczególną uwagę na niebezpieczeństwo płynące z niekontrolowanego, jednoczesnego przyjmowania różnych farmaceutyków - nawet tych dostępnych bez recepty. Jednocześnie podkreślał znaczenie medycyny naturalnej, w tym apiterapii. Wykład został oparty o najnowsze wyniki badań, między innymi docenta Wojciecha Feleszko, które wykazały bardzo skuteczne działanie terapii miodem w leczeniu uporczywego kaszlu u dzieci powyżej 1 roku życia.

Ponadto, gość wypowiedział się w temacie stosowania miodów i ziołomiodów w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, infekcji dróg oddechowych czy nawet przy problemach gastrycznych. Zebrani dowiedzieli się również ciekawych informacji na temat terapii propolisem ran i odleżyn.

Na spotkaniu obecni byli okoliczni pszczelarze, którzy chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami, a sam ekspert dostał w podziękowaniu za przybycie miód i pyłek z miejscowych pasiek.

Opracowano na podstawie:

Kamienskie.info, W Golczewie o „zdrowotnych dobrodziejstwach miodu”, http://www.kamienskie.info/w-golczewie-o-zdrowotnych-dobrodziejstwach-miodu/, Data publikacji: 2018.01.22, Data odczytu: 2018.01.22



Liczba wyświetleń artykułu: 1380

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Mikołajek płaskolistny – roślina miododajna

Linia pszczół car: Beskidka

Bartnictwo w Polsce - zawód bartnika i produkt bartniczy

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą