Portal Pszczelarski

Cudowne właściwości miodu faceliowego

Pole facelii błękitnej.

miód faceliowy właściwości miodu faceliowego zastosowanie miodu faceliowego

Miód faceliowy nazywany jest "miodem królewskim" i charakteryzuje się unikalnym składem. Ten pozyskiwany z facelii błękitnej miód ma lekko kwaskowaty smak. Dzięki wielu leczniczym właściwościom uważany jest przez niektórych za jeden z najbardziej odżywczych i cennych miodów.

Facelia błękitna to roślina, którą uznaje się za najbardziej wydajną nektarowo. Jest bardzo ceniona przez pszczelarzy. Szybki wzrost i przystosowanie do warunków środowiskowych plasuje facelię błękitną wśród najlepszych roślin miododajnych.

Miód faceliowy obniża ciśnienie tętnicze oraz wzmacnia odporność. Regularne spożywanie go, poprzez dodawanie do napojów lub potraw, pozwala zapobiegać infekcjom górnych dróg oddechowych. Ponadto, miód ten wykazuje właściwości antyseptyczne. Miód faceliowy zalecany jest alergikom, pomaga również w walce z astmą oskrzelową. Najbardziej jednak zaskakującą jego właściwością, jest obniżenie toksycznego działania używek typu kawa, alkohol czy nikotyna. 

Lecznicze właściwości tego miodu wynikają z jego unikalnego składu, w szczególności z zawartości jonów magnezu, żelaza oraz kobaltu. Jony te wspierają działanie układu krążenia, pomagają w pracy serca. A dzięki zawartości choliny chronią również wątrobę. 

Opracowano na podstawie:

Ekspress Kaszubski, Zdrowie z natury. Poznaj właściwości zdrowotne „królewskiego miodu”, http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2018/01/zdrowie-z-natury-poznaj-wlasciwosci-zdrowotne-krolewskiego-miodu, Data publikacji: 2018.01.22, Data odczytu: 2018.01.22

Czytaj również:

Facelia błękitna - roślina miododajna

Właściwości miodu



Liczba wyświetleń artykułu: 5695

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Pszczoły na dachu – hotelowy pomysł na ekologię

Polscy producenci żywności z silną pozycją na zagranicznych rynkach. Potrafią się dostosować do lokalnych odbiorców

Seminarium pszczelarskie w Mariówce 2017

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności