Portal Pszczelarski

W Warowni pszczyńskich rycerzy odbyły się urodziny Kubusia Puchatka

Maskotka Kubuś Puchatek

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia Łukasz Nicewicz Kubuś Puchatek

Z okazji urodzin Kubusia Puchatka, fundacja TVS zorganizowała w pszczyńskiej Warowni warsztaty dla dzieci. Zaproszeni goście mieli okazje zwiedzić warownie, poczuć się jak na uczcie w średniowiecznym zamku oraz dowiedzieć się wiele na temat pszczół i miodu.

W trakcie spotkania specjaliści opowiadali zebranym o tym jak powstaje mód, czym jest pyłek pszczeli oraz do czego można wykorzystać pszczeli wosk. Jeden z prowadzących warsztaty - Łukasz Nicewicz był zdumiony wiedzą dzieci i ich zaangażowaniem w prowadzone warsztaty. W materialne opublikowanym przez telewizję TVS powiedział, że dzieci zaskoczyły go między innymi tym, że doskonale wiedziały co należy zrobić po użądleniu pszczoły.

Zaproszeni goście zostali również poczęstowani różnymi rodzajami miodów. Dzieci osobiście przekonały się, który rodzaj odpowiada im najbardziej.

Akcja została zorganizowana dzięki wolontariuszom Fundacji TVS, którzy robią bardzo dużo dla radości i uśmiechów najmłodszych. Poza akcjami takimi jak ta, organizują różnego rodzaju wyjazdy. Mają swoich stałych podopiecznych.

Opracowano na podstawie:

TVS, Rycerze, pszczoły i szczęśliwe dzieci. Wyjątkowa impreza Fundacji TVS, https://tvs.pl/informacje/rycerze-pszczoly-szczesliwe-dzieci-wyjatkowa-impreza-fundacji-tvs-wideo/, Data publikacji: 2018.01.19, Data odczytu:2018.01.19



Liczba wyświetleń artykułu: 1108

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe