Portal Pszczelarski

W Warowni pszczyńskich rycerzy odbyły się urodziny Kubusia Puchatka

Maskotka Kubuś Puchatek

pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia Łukasz Nicewicz Kubuś Puchatek

Z okazji urodzin Kubusia Puchatka, fundacja TVS zorganizowała w pszczyńskiej Warowni warsztaty dla dzieci. Zaproszeni goście mieli okazje zwiedzić warownie, poczuć się jak na uczcie w średniowiecznym zamku oraz dowiedzieć się wiele na temat pszczół i miodu.

W trakcie spotkania specjaliści opowiadali zebranym o tym jak powstaje mód, czym jest pyłek pszczeli oraz do czego można wykorzystać pszczeli wosk. Jeden z prowadzących warsztaty - Łukasz Nicewicz był zdumiony wiedzą dzieci i ich zaangażowaniem w prowadzone warsztaty. W materialne opublikowanym przez telewizję TVS powiedział, że dzieci zaskoczyły go między innymi tym, że doskonale wiedziały co należy zrobić po użądleniu pszczoły.

Zaproszeni goście zostali również poczęstowani różnymi rodzajami miodów. Dzieci osobiście przekonały się, który rodzaj odpowiada im najbardziej.

Akcja została zorganizowana dzięki wolontariuszom Fundacji TVS, którzy robią bardzo dużo dla radości i uśmiechów najmłodszych. Poza akcjami takimi jak ta, organizują różnego rodzaju wyjazdy. Mają swoich stałych podopiecznych.

Opracowano na podstawie:

TVS, Rycerze, pszczoły i szczęśliwe dzieci. Wyjątkowa impreza Fundacji TVS, https://tvs.pl/informacje/rycerze-pszczoly-szczesliwe-dzieci-wyjatkowa-impreza-fundacji-tvs-wideo/, Data publikacji: 2018.01.19, Data odczytu:2018.01.19



Liczba wyświetleń artykułu: 1495

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom