Portal Pszczelarski

Coraz więcej miejskich pasiek we Wrocławiu

Rynek we Wrocławiu

pszczelarstwo dolnośląskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska

Moda na pasieki miejskie jest coraz powszechniejsza. Ule ustawiane są na dachach biurowców, urzędów i różnego rodzaju przedsiębiorstw. Pasieki tego typu powstają również we Wrocławiu, coraz więcej firm, placówek i instytucji zakłada pasieki na dachach swoich siedzib.

Dwumiesięcznik Kurier Pszczelarski, w jednym z numerów swojego czasopisma (9/2017) opublikował artykuł dotyczący jednej z takich pasiek. Na dachu Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego ustawiono kilka uli. Była to w tym czasie pierwsza na Dolnym Śląsku instytucja publiczna, która zdecydowała się na taki krok.

Jak czytamy na portalu internetowym dwumiesięcznika - artykuł ten spotkał się z wielkim zainteresowaniem. Wiele innych organizacji zainteresowało się tego typu działalnością. W tym momencie hodowle pszczół prowadzi już Teatr Muzyczny Capitol, natomiast nowo powstałe centrum handlowe - Wroclavia zapowiedziało zainstalowanie profesjonalnej pasieki na wiosnę. Prowadzić ją będzie Pan Paweł Migdał z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Mimo wszystko, Pszczelarze z Dolnośląskiego Związku Pszczelarskiego podchodząc do sprawy dość sceptycznie. Uważają, że pasieki na dachach budynków to jedynie moda, która prawdopodobnie szybko przeminie.

Opracowano na podstawie:

Kurier Pszczelarski, Wrocławskie dachy opanują pszczelarze, http://www.kurierpszczelarski.pl/, Data publikacji: 2018.01.17, Data odczytu: 2018.01.18



Liczba wyświetleń artykułu: 958

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Zostań bohaterem pszczół

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym