Portal Pszczelarski

Polski Związek Pszczelarski namawia do udziału w dyskusji na temat hodowli pszczoły miodnej w Polsce

Pszczoły miodne.

pszczelarstwo w Polsce Polski Związek Pszczelarski w Warszawie Piotr Krawczyk

Rynek hodowli pszczoły miodnej w Polsce wymaga uregulowania. Aktualnie obowiązujące uregulowania prawne nie są dość szczegółowe i w niektórych przypadkach ciężko je odnieść do hodowli pszczół, co jest powodem wielu nadużyć. Polski Związek Pszczelarski nakłania wszystkich zainteresowanych do wyrażenia swojego zdania w temacie hodowli pszczoły miodnej w Polsce.

Jak czytamy na oficjalnej stronie internetowej związku - temat ten nie jest w Polsce uregulowany w przejrzysty sposób. Konieczna jest zarówno dyskusja nad kierunkiem i sposobem zmian w tym temacie. Aktualnie mamy ku temu bardzo dobrą okazję, ponieważ po pierwsze w środowisku zauważa się coraz większe zamieszanie w temacie dostępności matek pszczelich i ich oceny terenowej - szczególnie gorące dyskusje można przeczytać na forach internetowych.

Ponadto, Ministerstwo Rolnictwa, w grudniu 2017 roku wysłało do konsultacji społecznych "Ustawę o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich". Ustawa ta ma za zadanie uregulowanie między innymi kwestii hodowli oraz zachowania zasobów genetycznych, oceny wartości użytkowej i genetycznej oraz prowadzenia ksiąg i rejestrów hodowlanych. Niestety nie dotyczy ona tylko pszczół, a wszystkich zwierząt hodowlanych. 

Piotr Krawczyk, autor artykułu, zastanawia się czy w praktyce wszystkie uregulowania zawarte w ustawie będą respektowanie i co należałoby zrobić, aby zadbać o dostęp do materiału hodowlanego dla pszczelarzy?

W odpowiedzi pojawiło się wiele komentarzy, niektóre z nich zostały opublikowane jako uzupełnienie artykułu. Pojawiają się głosy, że o ile dostępność matek pszczelich jest zadowalająca, to coraz trudniej o dobry materiał genetyczny. Matki są chore, często "padają w trakcie wysyłki", ciężko jest zdobyć rzetelne informację na temat ich rzeczywistych walorów. Nawet pasieki, które oferowały do te pory dobry materiał, obniżyły jakość. Wiele osób uważa, iż uregulowania nowej ustawy nie zmienią nic w dotychczasowej sytuacji, ponieważ potrzeba bardzo szczegółowego uregulowania hodowli matek pszczelich oraz samych pszczół w Polsce. Konieczne jest przede wszystkim uregulowanie kwestii tak zwanych niezarejestrowanych producentów.

Jeden z czytelników stwierdził, iż zmiany są niezwykle potrzebne, ponieważ obecnie pszczelarze nie mają pewności czy kupiony materiał jest dobrej jakości, a w sytuacji braku dostępu do badań nad jakością matek większość wybierze producentów zagranicznych.

Opracowano na podstawie:

Polski Związek Pszczelarski, Hodowla pszczoły miodnej w Polsce, http://www.zwiazekpszczelarski.pl/czy-hodowle-pszczol-w-polsce-trzeba-uporzadkowac, Data publikacji: 2018.01.07 Data odczytu:2018.01.14



Liczba wyświetleń artykułu: 1690

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Mniszek lekarski, mniszek pospolity – roślina miododajna

Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół

Marketing pszczelarski – opakowanie miodu

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie