Portal Pszczelarski

O pszczołach w trakcie Nocy Biologów w Bydgoszczy 2018

Trzmiel.

pszczelarstwo kujawsko-pomorskie relacja z wydarzenia Bioróżnorodność pszczół w Polsce Anna Sobieraj-Betlińska

W trakcie Nocy Biologów - wydarzenia popularyzującego naukę, dzieci i dorośli mieli możliwość zapoznania się w bliższym stopniu ze światem pszczół. Na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy odbyła się wystawa pt. "Bioróżnorodność pszczół w Polsce" oraz warsztaty na których uczono rozróżniania pszczoły miodnej, trzmiela, osy, szerszenia i bąka bydlęcego.

Inicjatywa organizowania Nocy Biologów zrodziła się na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wykładowcy i naukowcy w laboratoriach zauważyli ogromne zainteresowanie nauką wśród dzieci odwiedzających uczelnie. Zainspirowani tym faktem, postanowili w 2012 roku po raz pierwszy zorganizować wydarzenie. Tegoroczna Noc Biologów odbyła się w dwudziestu jeden ośrodkach naukowych na terenie całego kraju 12 stycznia 2018 roku.

Wystawę zatytułowana "Bioróżnorodność pszczół w Polsce" poprowadziła entomolog i wykładowca Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy – Anna Sobieraj-Betlińska. W notce informacyjnej dotyczącej te wystawy inicjatorzy zachęcali, że w tym miejscu można zapoznać się ze zróżnicowanym życiem pszczół oraz przekonać się, że "pszczoła niejedno na imię". Obecni mogli podziwiać spreparowane okazy różnych gatunków pszczół w Polsce.

Mgr Anna Sobieraj-Betlińska poprowadziła również warsztaty na temat różnic między owadami. Dzieci i dorośli dowiedzieli się czym różni się pszczoła od osy, a trzmiel od szerszenia i kim w tej całej rodzinie jest bąk.

Polskie Radio PIK przeprowadziło krótkie rozmowy z prowadzącą oraz z dziećmi obecnymi na warsztatach. Pani Anna podkreśliła, że odróżnienie chociażby bąka od trzmiela jest istotne w życiu codziennym, ponieważ trzmiel (w odróżnieniu od bąka) może nas użądlić nawet kilka razy i powinniśmy na niego uważać. Dzieci same mogły zmierzyć się z próbą rozpoznania np. szerszenia europejskiego. Jak powiedział jeden z uczestników - rozpoznał trzmiela na podstawie "jego długich skrzydeł i czarnych kropek na końcu".

Dziennikarz rozmawiający z prowadzącą nie mógł pominąć tematu zagrożenia pszczół w ekosystemie. Jego rozmówczyni podkreśliła, że pszczoła miodna jest rzeczywiście zagrożona, szczególnie w Ameryce. Niestety nie ma w Polsce badań porównawczych dotyczących pszczół dziko żyjących, co nie pozwala na 100% stwierdzić jak zmieniła się ich populacja na przestrzeni lat.

Opracowano na podstawie:

Radio PIK, Sekrety pszczół w trakcie 7. Nocy Biologów w Bydgoszczy, http://www.radiopik.pl/2,64747,sekrety-pszczol-w-trakcie-7-nocy-biologow-w-bydg, Data publikacji: 2018.01.13, Data odczytu: 2018.01.14



Liczba wyświetleń artykułu: 1851

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny