Portal Pszczelarski

Ukraina wyczerpała roczny przydział na dostawy miodu w Unii Europejskiej na rok 2018

Łyżka miodu.

pszczelarstwo na Ukrainie pszczelarstwo śląskie miód z Ukrainy import miodu

Pierwszy wiceminister polityki rolnej i żywności Ukrainy - Maksim Martyniuk poinformował, że producenci miodu wykorzystali w ciągu pierwszych 10 dni roku 100% rocznych kwot eksportowych na dostawę miodu. Wywóz jest aktualnie kontynuowany na zasadach ogólnych. W zeszłym roku limity te wykorzystano dopiero w okolicach maja.

Jak czytamy na ukraińskim portalu Liga Biznes – Maxim Martyniuk uważa, że zaistniała sytuacja jest powodem do radości, ponieważ oznacza, że istnieje na rynku europejskim zapotrzebowanie na dostawę rodzimego miodu. Na Ukrainie istnieje około 400 tysięcy pszczelarzy, którzy produkują rocznie około 70 tysięcy ton miodu, z czego aż 57 tysięcy jest eksportowanych do Unii Europejskiej. Ukraina dysponuje jednak potencjałem produkcyjnym szacowanym nawet do 140 tysięcy ton miodu rocznie.

Martyniuk zauważa też, że na Ukrainie "nie ma żadnych obowiązkowych wymagań co do jakości miodu", jednakże w ramach Układu o stowarzyszeniu, kraj ten zobowiązał się do wprowadzenia wymogów europejskich dotyczących produkcji miodu, określonych w dyrektywie Rady 2001/110/WE. Termin na wdrożenie standardów upływa z końcem 2019 roku. Ukraińscy pszczelarze stanowią jedną z najbardziej konserwatywnych społeczności i ciężko im będzie dostosować się do nowych reguł – powiedział wiceminister Martyniuk.

Wiceminister zaznaczył również, że w Ukraina w pierwszej dekadzie stycznia wykorzystała też kwoty na eksporty soku winogronowego, soku jabłkowego oraz 25% kwoty na produkty drobiowe. 

Opracowano na podstawie: 

Liga.Biz, Украина за 10 дней исчерпала годовую квоту на экспорт меда в ЕС, http://biz.liga.net/ekonomika/prodovolstvie/novosti/3723923-ukraina-za-10-dney-ischerpala-godovuyu-kvotu-na-eksport-meda-v-es.htm, Data publikacji: 2018.01.12, Data odczytu: 2018.01.13

 



Liczba wyświetleń artykułu: 1849

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę