Miód manuka czy miód jarrah - co ma lepsze właściwości?
Ostatnie lata, bez wątpienia należały do miodu manuka. Uznawany był on przez lobby dystrybutorów za najzdrowszy, a jego ceny niejednokrotnie zaskakiwały nawet ekspertów. Na rynku jednak, wybija się w ostatnim czasie australijski miód jarrah.
Miód ten jest miodem gatunkowym, wytwarzany jest z nektaru kwiatów drzewa eucalyptus marginata (zwany też jarrah). Roślina ta rośnie jedynie w Australii, a lasy jarrah są tam skutecznie chronione przed zanieczyszczeniami, ponieważ rosną z dla od terenów przemysłowych.
Jak informuje Portal Spożywczy, miód jarrah ma 70% więcej przeciwutleniaczy niż miód manuka. Ponadto posiada o wiele więcej dobroczynnych właściwości: może być stosowany na oparzenia, zwalcza wrzody żołądka, ma również niski indeks glikemiczny, więc jest odpowiedni dla osób ograniczających cukier.
Ze względu na wysokie koszty produkcji oraz unikalny charakter tego miodu jest on w Europie nadal trudno dostępny i bardzo drogi.
Opracowano na podstawie:
Portal Spożywczy, Miód jarrah – nowy hit zawojuje rynek?, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/miod-jarrah-nowy-hit-zawojuje-rynek,153421.html, Data publikacji: 2018.01.02, Data odczytu: 2018.01.03
Liczba wyświetleń artykułu: 3491
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2018-01-10 05:58:50
oro54 2018-01-10 13:21:22