Portal Pszczelarski

Miód manuka czy miód jarrah - co ma lepsze właściwości?

Miód manuka i miód jarrah.

pszczelarstwo na świecie miód manuka miód jarrah Eucalyptus marginata właściwości miodu jarrah

Ostatnie lata, bez wątpienia należały do miodu manuka. Uznawany był on przez lobby dystrybutorów za najzdrowszy, a jego ceny niejednokrotnie zaskakiwały nawet ekspertów. Na rynku jednak, wybija się w ostatnim czasie australijski miód jarrah.

Miód ten jest miodem gatunkowym, wytwarzany jest z nektaru kwiatów drzewa eucalyptus marginata (zwany też jarrah). Roślina ta rośnie jedynie w Australii, a lasy jarrah są tam skutecznie chronione przed zanieczyszczeniami, ponieważ rosną z dla od terenów przemysłowych.

Jak informuje Portal Spożywczy, miód jarrah ma 70% więcej przeciwutleniaczy niż miód manuka. Ponadto posiada o wiele więcej dobroczynnych właściwości: może być stosowany na oparzenia, zwalcza wrzody żołądka, ma również niski indeks glikemiczny, więc jest odpowiedni dla osób ograniczających cukier.

Ze względu na wysokie koszty produkcji oraz unikalny charakter tego miodu jest on w Europie nadal trudno dostępny i bardzo drogi.

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, Miód jarrah – nowy hit zawojuje rynek?, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/miod-jarrah-nowy-hit-zawojuje-rynek,153421.html, Data publikacji: 2018.01.02, Data odczytu: 2018.01.03

 



Liczba wyświetleń artykułu: 4187

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-01-10 05:58:50

Jak dla mnie to i jedno, i drugie jest mocno przereklamowane. Ktoś tutaj na forum już się wypowiedział kiedyś, że nie ma tyle krzewów manuki ile jest miodu w sprzedaży... To wiele mówi o tym, czy warto kupować taki miód, czy lepiej od polskiego pszczelarza :)

oro54 2018-01-10 13:21:22

"wytwarzany jest z pyłków drzewa eucalyptus marginata" - Już samo to zdanie dyskwalifikuje ten "miód" na starcie. Szkoda czasu na komentarz.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli