Portal Pszczelarski

Miód manuka czy miód jarrah - co ma lepsze właściwości?

Miód manuka i miód jarrah.

pszczelarstwo na świecie miód manuka miód jarrah Eucalyptus marginata właściwości miodu jarrah

Ostatnie lata, bez wątpienia należały do miodu manuka. Uznawany był on przez lobby dystrybutorów za najzdrowszy, a jego ceny niejednokrotnie zaskakiwały nawet ekspertów. Na rynku jednak, wybija się w ostatnim czasie australijski miód jarrah.

Miód ten jest miodem gatunkowym, wytwarzany jest z nektaru kwiatów drzewa eucalyptus marginata (zwany też jarrah). Roślina ta rośnie jedynie w Australii, a lasy jarrah są tam skutecznie chronione przed zanieczyszczeniami, ponieważ rosną z dla od terenów przemysłowych.

Jak informuje Portal Spożywczy, miód jarrah ma 70% więcej przeciwutleniaczy niż miód manuka. Ponadto posiada o wiele więcej dobroczynnych właściwości: może być stosowany na oparzenia, zwalcza wrzody żołądka, ma również niski indeks glikemiczny, więc jest odpowiedni dla osób ograniczających cukier.

Ze względu na wysokie koszty produkcji oraz unikalny charakter tego miodu jest on w Europie nadal trudno dostępny i bardzo drogi.

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, Miód jarrah – nowy hit zawojuje rynek?, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/miod-jarrah-nowy-hit-zawojuje-rynek,153421.html, Data publikacji: 2018.01.02, Data odczytu: 2018.01.03

 



Liczba wyświetleń artykułu: 3664

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-01-10 05:58:50

Jak dla mnie to i jedno, i drugie jest mocno przereklamowane. Ktoś tutaj na forum już się wypowiedział kiedyś, że nie ma tyle krzewów manuki ile jest miodu w sprzedaży... To wiele mówi o tym, czy warto kupować taki miód, czy lepiej od polskiego pszczelarza :)

oro54 2018-01-10 13:21:22

"wytwarzany jest z pyłków drzewa eucalyptus marginata" - Już samo to zdanie dyskwalifikuje ten "miód" na starcie. Szkoda czasu na komentarz.



  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Nan-e qandi

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem