Portal Pszczelarski

W Lesznie powstał hotel dla owadów zapylających 2017

Hotel dla owadów zapylających w Lesznie wykonany przez Spółdzielnię Socjalną OMNES. Źródło: facebook.com/omnesspoldzielniasocjalna

pszczelarstwo wielkopolskie hotel dla pszczół Spółdzielnia Socjalna OMNES Greenpeace

Spółdzielnia Socjalna Omnes z Leszna zrealizowała ciekawą lokalną inicjatywę. Przy ulicy Norwida powstał hotel dla owadów zapylających. A wiosną będzie mu towarzyszyć dodatkowo łąka kwietna.

O tej ciekawej inicjatywie poinformował portal oto panorama.pl. Nowo powstały hotel wyglądem przypomina plaster miodu i zbudowany został z naturalnych materiałów. Inicjatorzy mają nadzieję, iż zostanie on zasiedlony przez dziko żyjące pszczoły oraz inne owady zapylające.

Spółdzielnia również dumnie poinformowała o zakończeniu inicjatywy na swojej stronie na portalu społecznościowym. Wyjaśniono, że celem przedsięwzięcia było stworzenie lepszych warunków bytowania dla pszczół i innych owadów zapylających, takich jak motyle czy murarka ogrodowa. Zaproszono też szkoły i przedszkola do prowadzenia tam zajęć edukacyjnych. Inicjatywa spotkała się z dużym poparciem mieszkańców.

Na terenach zurbanizowanych pszczołom z roku na rok żyje się coraz gorzej, dlatego pszczele hotele cieszą się w ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem. Do budowy takiego schronienia wystarczy jedynie odrobina samozaparcia, bo samo wykonanie jest dość proste. W najprostszej postaci, taki domek wymaga jedynie kilku drewnianych belek z nawierconymi otworami. Można tam dodatkowo umieścić słomę lub pędy roślin. Tak wykonaną konstrukcję można umieścić na drzewie lub ścianie budynku w zacisznym miejscu.

Od 2013 roku Greenpeace postawił w Polsce ponad 100 hoteli w 16 miastach Polski, natomiast w ramach kampanii udostępniono wtedy instrukcję budowy różnych modeli hoteli, dzięki czemu każdy z nas może zbudować owadom taki domek nawet na prywatnym balkonie.

Opracowano na postawie:

oto panorama.pl, Teraz hotel dla owadów, a wiosną łąka kwietna., http://otopanorama.pl/teraz-hotel-dla-owadow-a-wiosna-laka-kwietna/, Data publikacji: 2017.12.05, Data odczytu: 2018.01.04



Liczba wyświetleń artykułu: 3046

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka po mazursku

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek