Portal Pszczelarski

Miody z doliny rzeki Bzury wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych

Nabierak do miodu z miodem.

pszczelarstwo łódzkie Miody z doliny rzeki Bzury Lista Produktów Tradycyjnych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi ogłosiło, że w dniu 30 listopada 2017 r. wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych miody produkowane w okolicach doliny rzeki Bzury. Jest to kolejny po "Chlebie Łęczyckim" produkt z terenu powiatu łęczyckiego.

Jak czytamy w notatce informacyjnej Ministerstwa, na terenach powiatu łęczyckiego występuje niepowtarzalny mikroklimat. Dolina jest silnie zatorfiona, pokryta roślinnością łąkową i ziołoroślami. Mieszkańcy od dawna korzystają z darów natury i od wielu pokoleń zajmują się bartnictwem.

Regionalny miód jest pozyskiwany głównie z okolicznych łąk i spadzi lasu liściastego. Sposób jego pozyskiwania jest nadal tradycyjny, ale z wykorzystaniem dobrodziejstw postępu technologicznego. Regionalny miody pozyskuje się na zimno, krystalizacja przebiega w sposób naturalny.

Poza zajmowaniem się pszczołami, okoliczni mieszkańcy kultywują swoje tradycje na przykład poprzez cykliczne święto "Jak pszczoły do ula". Na uroczystości prezentowane są produkty pszczele, wyroby kulinarne, prowadzone są warsztaty i wykłady dla dzieci i młodzieży.

Opracowano na podstawie:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Miody z doliny rzeki Bzury, http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Miody-z-doliny-rzeki-Bzury, Data odczytu: 2017.12.31



Liczba wyświetleń artykułu: 1260

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-01-04 20:17:31

Gratuluję! :)



  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)