Portal Pszczelarski

Miody z doliny rzeki Bzury wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych

Nabierak do miodu z miodem.

pszczelarstwo łódzkie Miody z doliny rzeki Bzury Lista Produktów Tradycyjnych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi ogłosiło, że w dniu 30 listopada 2017 r. wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych miody produkowane w okolicach doliny rzeki Bzury. Jest to kolejny po "Chlebie Łęczyckim" produkt z terenu powiatu łęczyckiego.

Jak czytamy w notatce informacyjnej Ministerstwa, na terenach powiatu łęczyckiego występuje niepowtarzalny mikroklimat. Dolina jest silnie zatorfiona, pokryta roślinnością łąkową i ziołoroślami. Mieszkańcy od dawna korzystają z darów natury i od wielu pokoleń zajmują się bartnictwem.

Regionalny miód jest pozyskiwany głównie z okolicznych łąk i spadzi lasu liściastego. Sposób jego pozyskiwania jest nadal tradycyjny, ale z wykorzystaniem dobrodziejstw postępu technologicznego. Regionalny miody pozyskuje się na zimno, krystalizacja przebiega w sposób naturalny.

Poza zajmowaniem się pszczołami, okoliczni mieszkańcy kultywują swoje tradycje na przykład poprzez cykliczne święto "Jak pszczoły do ula". Na uroczystości prezentowane są produkty pszczele, wyroby kulinarne, prowadzone są warsztaty i wykłady dla dzieci i młodzieży.

Opracowano na podstawie:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Miody z doliny rzeki Bzury, http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Miody-z-doliny-rzeki-Bzury, Data odczytu: 2017.12.31



Liczba wyświetleń artykułu: 1641

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-01-04 20:17:31

Gratuluję! :)



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie