Portal Pszczelarski

Miody z doliny rzeki Bzury wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych

Nabierak do miodu z miodem.

pszczelarstwo łódzkie Miody z doliny rzeki Bzury Lista Produktów Tradycyjnych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi ogłosiło, że w dniu 30 listopada 2017 r. wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych miody produkowane w okolicach doliny rzeki Bzury. Jest to kolejny po "Chlebie Łęczyckim" produkt z terenu powiatu łęczyckiego.

Jak czytamy w notatce informacyjnej Ministerstwa, na terenach powiatu łęczyckiego występuje niepowtarzalny mikroklimat. Dolina jest silnie zatorfiona, pokryta roślinnością łąkową i ziołoroślami. Mieszkańcy od dawna korzystają z darów natury i od wielu pokoleń zajmują się bartnictwem.

Regionalny miód jest pozyskiwany głównie z okolicznych łąk i spadzi lasu liściastego. Sposób jego pozyskiwania jest nadal tradycyjny, ale z wykorzystaniem dobrodziejstw postępu technologicznego. Regionalny miody pozyskuje się na zimno, krystalizacja przebiega w sposób naturalny.

Poza zajmowaniem się pszczołami, okoliczni mieszkańcy kultywują swoje tradycje na przykład poprzez cykliczne święto "Jak pszczoły do ula". Na uroczystości prezentowane są produkty pszczele, wyroby kulinarne, prowadzone są warsztaty i wykłady dla dzieci i młodzieży.

Opracowano na podstawie:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Miody z doliny rzeki Bzury, http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Miody-z-doliny-rzeki-Bzury, Data odczytu: 2017.12.31



Liczba wyświetleń artykułu: 1842

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-01-04 20:17:31

Gratuluję! :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu