Portal Pszczelarski

Podstawowy przegląd czynników wpływających na prawidłową zimowlę pszczół

zimowla pszczół

Od kilku lat zauważa się rosnący odsetek strat zimowych. W niektórych regionach osypy zimowe dochodzą nawet do 30%. Szacuje się, że od 5 do 10% straty po okresie zimy, należy zaliczyć do standardowego ubytku i traktować jako "ryzyko zawodowe". Aby zminimalizować wielkość osypu należy jak najlepiej przygotować rodziny pszczele do zimowli.

Do najważniejszych czynników mających wpływ na prawidłowe przezimowanie rodzin należy zaliczyć przede wszystkim: ilość i jakość zapasu zimowego – tu od kilku lat sprawdzają się pokarmy sztuczne, tradycyjnie robiony syrop cukrowy oraz niezmiennie miód naturalny. Poza tym należy zadbać o odpowiedni wiek robotnic oraz nie za wysoki poziom wilgoci w ulu. Niesprzyjającymi warunkami są również niedobory pyłku, późnojesienna obecność czerwiu, a także występowanie warrozy.

Jeżeli po okresie zimowli, pszczoły nie wykazują objawów chorobowych, a obserwacja ich zachowania pozwala wytypować osłabione rodziny, należy przystąpić do ich ratowania. Sposobów ratowania jest wiele, do najczęściej stosowanych należy: łączenie rodzin słabych z silniejszymi, uzupełnienie pokarmu, ocieplenie gniazda oraz odpowiednie wyregulowanie wentylacji.

Opracowano na podstawie:

Pasieka, Wiosenne ratowanie rodzin osłabionych w trakcie zimowli, http://pasieka24.pl/http://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/156-pasieka-1-2018/1744-wiosenne-ratowanie-rodzin-oslabionych-w-trakcie-zimowli, Data odczytu: 2017.12.25

Czytaj również:

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?



Liczba wyświetleń artykułu: 3047

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi