Portal Pszczelarski

Podstawowy przegląd czynników wpływających na prawidłową zimowlę pszczół

zimowla pszczół

Od kilku lat zauważa się rosnący odsetek strat zimowych. W niektórych regionach osypy zimowe dochodzą nawet do 30%. Szacuje się, że od 5 do 10% straty po okresie zimy, należy zaliczyć do standardowego ubytku i traktować jako "ryzyko zawodowe". Aby zminimalizować wielkość osypu należy jak najlepiej przygotować rodziny pszczele do zimowli.

Do najważniejszych czynników mających wpływ na prawidłowe przezimowanie rodzin należy zaliczyć przede wszystkim: ilość i jakość zapasu zimowego – tu od kilku lat sprawdzają się pokarmy sztuczne, tradycyjnie robiony syrop cukrowy oraz niezmiennie miód naturalny. Poza tym należy zadbać o odpowiedni wiek robotnic oraz nie za wysoki poziom wilgoci w ulu. Niesprzyjającymi warunkami są również niedobory pyłku, późnojesienna obecność czerwiu, a także występowanie warrozy.

Jeżeli po okresie zimowli, pszczoły nie wykazują objawów chorobowych, a obserwacja ich zachowania pozwala wytypować osłabione rodziny, należy przystąpić do ich ratowania. Sposobów ratowania jest wiele, do najczęściej stosowanych należy: łączenie rodzin słabych z silniejszymi, uzupełnienie pokarmu, ocieplenie gniazda oraz odpowiednie wyregulowanie wentylacji.

Opracowano na podstawie:

Pasieka, Wiosenne ratowanie rodzin osłabionych w trakcie zimowli, http://pasieka24.pl/http://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/156-pasieka-1-2018/1744-wiosenne-ratowanie-rodzin-oslabionych-w-trakcie-zimowli, Data odczytu: 2017.12.25

Czytaj również:

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?



Liczba wyświetleń artykułu: 2457

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową