Portal Pszczelarski

Pszczoły w styczniu

Co słychać w ulu? 

Rodzina chroni się przed chłodem, tworząc kłąb. W jego centrum znajduje się matka. Tam też jest najcieplej, temperatura wynosi ponad 20 stop. Celsjusza. Kłąb ma kulisty kształt, co minimalizuje stratę ciepła. Pszczoły znajdujące się dalej od środka kłębu, „marzną”. Aby się rozgrzać, przeciskają się do jego wnętrza, wypychając na zewnątrz „rozgrzane” osobniki. Dzięki takiej nieustannej „przepychance” młode i zdrowe pszczoły są w stanie przetrwać zimę.

Co robi matka matka pszczela? 

Zimą matka nie przerywa czerwienia. Może składać jaja, z których rozwinie się czerw. Jeśli warunki atmosferyczne są dobre, a w ulu jest ciepło, robotnice odchowają czerw. Obecnie, gdy z powodu globalnego ocieplenia zimą występują też cieplejsze okresy, wychów czerwiu w miesiącach zimowych nie jest zjawiskiem nadzwyczajnym. Trzeba jednak pamiętać, że podczas zimowli taka rodzina musi mieć zapewniony pokarm. Gdy warunki zewnętrze są niekorzystne i wychów czerwu może się nie udać, robotnice zjadają jaja.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3004

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi