Portal Pszczelarski

Pszczoły w styczniu

Co słychać w ulu? 

Rodzina chroni się przed chłodem, tworząc kłąb. W jego centrum znajduje się matka. Tam też jest najcieplej, temperatura wynosi ponad 20 stop. Celsjusza. Kłąb ma kulisty kształt, co minimalizuje stratę ciepła. Pszczoły znajdujące się dalej od środka kłębu, „marzną”. Aby się rozgrzać, przeciskają się do jego wnętrza, wypychając na zewnątrz „rozgrzane” osobniki. Dzięki takiej nieustannej „przepychance” młode i zdrowe pszczoły są w stanie przetrwać zimę.

Co robi matka matka pszczela? 

Zimą matka nie przerywa czerwienia. Może składać jaja, z których rozwinie się czerw. Jeśli warunki atmosferyczne są dobre, a w ulu jest ciepło, robotnice odchowają czerw. Obecnie, gdy z powodu globalnego ocieplenia zimą występują też cieplejsze okresy, wychów czerwiu w miesiącach zimowych nie jest zjawiskiem nadzwyczajnym. Trzeba jednak pamiętać, że podczas zimowli taka rodzina musi mieć zapewniony pokarm. Gdy warunki zewnętrze są niekorzystne i wychów czerwu może się nie udać, robotnice zjadają jaja.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2812

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.