Portal Pszczelarski

Mało znane właściwości pierzgi pszczelej

pierzga pszczela właściwości pierzgi zastosowanie pierzgi Emilia Bartosiuk Maria Borawska

Dobroczynne właściwości miodu czy pyłku pszczelego znane są wszystkim od zawsze. Miód w okresie jesienno-zimowym to obowiązkowy składnik rozgrzewających napojów. Mało kto jednak wie, jak wyjątkowe właściwości zdrowotne posiada pierzga - uboczny produkt przetwarzania przez pszczoły pyłku kwiatowego.

Na łamach miesięcznika "Pszczelarstwo" został opublikowany artykuł autorstwa mgr Emilii Bartosiuk i prof. dr hab. n. farm. Marii Borawskiej z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego W Białymstoku, w którym przedstawiono wyniki badań nad właściwościami pierzgi. 

Pierzgą nazywamy naturalnie przetworzoną mieszankę pyłku kwiatowego, miodu oraz mleczka pszczelego. Z tych składników pszczoły tworzą masę, którą zalepiają miodem w komórkach pszczelich. Dzięki tej procedurze, pierzga ulega fermentacji i staje się odporna na działanie bakterii grzybów oraz staje się lepiej przyswajalna przez ludzki organizm.

Autorki artykułu zaznaczają, iż pierzga jest jednym z najstarszych suplementów diety. Pomimo, że w niektórych kręgach nazywana jest "krynicą młodości" czy "pokarmem boskim", to jej właściwości nie są nadal dostatecznie wykorzystywane. Badania przeprowadzone przez Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wykazały zahamowanie wzrostu glejaka wielopostaciowego o 51% po zastosowaniu specjalnie wyizolowanego ekstraktu pierzgi. Ponadto w pierzdze zidentyfikowano wiele związków działających przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie.

Pierzgę pszczelą można stosować z powodzeniem również w warunkach domowych. Rekomenduje się rozpuszczanie jej w wodzie (czas namaczania powinien wynosić co najmniej 4 godziny) i picie takiego roztworu raz dziennie. Ma ona dobroczynny wpływ na procesy odtruwające organizm, korzystnie wpływa na metabolizm i wzmacnia odporność.

Wśród pasieczników, pojawiają się głosy, iż pozyskiwanie tego produktu jest bardzo pracochłonne, ponieważ przy wybieraniu pierzgi rekomenduje się jej ręczne wydobywanie. Biorąc jednak pod uwagę, rosnące zainteresowanie ludzi naturalnymi, ekologicznymi produktami, pierzga w niedługim czasie może stać się bardzo pożądanym suplementem diety. 

Opracowano na podstawie:

Mgr EMILIA BARTOSIUK, prof. dr hab. n. farm. Maria H. Borawska, Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Euroregionalne Centrum Farmacji, Skład Chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi, http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=182:skad-chemiczny-i-waciwoci-antybakteryjne-oraz-przeciwnowotworowe-pierzgi-52014&catid=15:rok-2014&Itemid=21 data odczytu: 2017.12.23



Liczba wyświetleń artykułu: 5275

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Konfitura z melona z imbirem i miodem