Portal Pszczelarski

Mało znane właściwości pierzgi pszczelej

pierzga pszczela właściwości pierzgi zastosowanie pierzgi Emilia Bartosiuk Maria Borawska

Dobroczynne właściwości miodu czy pyłku pszczelego znane są wszystkim od zawsze. Miód w okresie jesienno-zimowym to obowiązkowy składnik rozgrzewających napojów. Mało kto jednak wie, jak wyjątkowe właściwości zdrowotne posiada pierzga - uboczny produkt przetwarzania przez pszczoły pyłku kwiatowego.

Na łamach miesięcznika "Pszczelarstwo" został opublikowany artykuł autorstwa mgr Emilii Bartosiuk i prof. dr hab. n. farm. Marii Borawskiej z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego W Białymstoku, w którym przedstawiono wyniki badań nad właściwościami pierzgi. 

Pierzgą nazywamy naturalnie przetworzoną mieszankę pyłku kwiatowego, miodu oraz mleczka pszczelego. Z tych składników pszczoły tworzą masę, którą zalepiają miodem w komórkach pszczelich. Dzięki tej procedurze, pierzga ulega fermentacji i staje się odporna na działanie bakterii grzybów oraz staje się lepiej przyswajalna przez ludzki organizm.

Autorki artykułu zaznaczają, iż pierzga jest jednym z najstarszych suplementów diety. Pomimo, że w niektórych kręgach nazywana jest "krynicą młodości" czy "pokarmem boskim", to jej właściwości nie są nadal dostatecznie wykorzystywane. Badania przeprowadzone przez Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wykazały zahamowanie wzrostu glejaka wielopostaciowego o 51% po zastosowaniu specjalnie wyizolowanego ekstraktu pierzgi. Ponadto w pierzdze zidentyfikowano wiele związków działających przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie.

Pierzgę pszczelą można stosować z powodzeniem również w warunkach domowych. Rekomenduje się rozpuszczanie jej w wodzie (czas namaczania powinien wynosić co najmniej 4 godziny) i picie takiego roztworu raz dziennie. Ma ona dobroczynny wpływ na procesy odtruwające organizm, korzystnie wpływa na metabolizm i wzmacnia odporność.

Wśród pasieczników, pojawiają się głosy, iż pozyskiwanie tego produktu jest bardzo pracochłonne, ponieważ przy wybieraniu pierzgi rekomenduje się jej ręczne wydobywanie. Biorąc jednak pod uwagę, rosnące zainteresowanie ludzi naturalnymi, ekologicznymi produktami, pierzga w niedługim czasie może stać się bardzo pożądanym suplementem diety. 

Opracowano na podstawie:

Mgr EMILIA BARTOSIUK, prof. dr hab. n. farm. Maria H. Borawska, Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Euroregionalne Centrum Farmacji, Skład Chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi, http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=182:skad-chemiczny-i-waciwoci-antybakteryjne-oraz-przeciwnowotworowe-pierzgi-52014&catid=15:rok-2014&Itemid=21 data odczytu: 2017.12.23



Liczba wyświetleń artykułu: 7414

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Rozróżnianie mateczników - mateczniki cichej wymiany

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014/2015

Przyjęcie matki pszczelej - utrudnienia

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Pasta miodowo-miętowa

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie