Portal Pszczelarski

Mało znane właściwości pierzgi pszczelej

pierzga pszczela właściwości pierzgi zastosowanie pierzgi Emilia Bartosiuk Maria Borawska

Dobroczynne właściwości miodu czy pyłku pszczelego znane są wszystkim od zawsze. Miód w okresie jesienno-zimowym to obowiązkowy składnik rozgrzewających napojów. Mało kto jednak wie, jak wyjątkowe właściwości zdrowotne posiada pierzga - uboczny produkt przetwarzania przez pszczoły pyłku kwiatowego.

Na łamach miesięcznika "Pszczelarstwo" został opublikowany artykuł autorstwa mgr Emilii Bartosiuk i prof. dr hab. n. farm. Marii Borawskiej z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego W Białymstoku, w którym przedstawiono wyniki badań nad właściwościami pierzgi. 

Pierzgą nazywamy naturalnie przetworzoną mieszankę pyłku kwiatowego, miodu oraz mleczka pszczelego. Z tych składników pszczoły tworzą masę, którą zalepiają miodem w komórkach pszczelich. Dzięki tej procedurze, pierzga ulega fermentacji i staje się odporna na działanie bakterii grzybów oraz staje się lepiej przyswajalna przez ludzki organizm.

Autorki artykułu zaznaczają, iż pierzga jest jednym z najstarszych suplementów diety. Pomimo, że w niektórych kręgach nazywana jest "krynicą młodości" czy "pokarmem boskim", to jej właściwości nie są nadal dostatecznie wykorzystywane. Badania przeprowadzone przez Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wykazały zahamowanie wzrostu glejaka wielopostaciowego o 51% po zastosowaniu specjalnie wyizolowanego ekstraktu pierzgi. Ponadto w pierzdze zidentyfikowano wiele związków działających przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie.

Pierzgę pszczelą można stosować z powodzeniem również w warunkach domowych. Rekomenduje się rozpuszczanie jej w wodzie (czas namaczania powinien wynosić co najmniej 4 godziny) i picie takiego roztworu raz dziennie. Ma ona dobroczynny wpływ na procesy odtruwające organizm, korzystnie wpływa na metabolizm i wzmacnia odporność.

Wśród pasieczników, pojawiają się głosy, iż pozyskiwanie tego produktu jest bardzo pracochłonne, ponieważ przy wybieraniu pierzgi rekomenduje się jej ręczne wydobywanie. Biorąc jednak pod uwagę, rosnące zainteresowanie ludzi naturalnymi, ekologicznymi produktami, pierzga w niedługim czasie może stać się bardzo pożądanym suplementem diety. 

Opracowano na podstawie:

Mgr EMILIA BARTOSIUK, prof. dr hab. n. farm. Maria H. Borawska, Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Euroregionalne Centrum Farmacji, Skład Chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi, http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=182:skad-chemiczny-i-waciwoci-antybakteryjne-oraz-przeciwnowotworowe-pierzgi-52014&catid=15:rok-2014&Itemid=21 data odczytu: 2017.12.23



Liczba wyświetleń artykułu: 6548

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem