Portal Pszczelarski

Mało znane właściwości pierzgi pszczelej

pierzga pszczela właściwości pierzgi zastosowanie pierzgi Emilia Bartosiuk Maria Borawska

Dobroczynne właściwości miodu czy pyłku pszczelego znane są wszystkim od zawsze. Miód w okresie jesienno-zimowym to obowiązkowy składnik rozgrzewających napojów. Mało kto jednak wie, jak wyjątkowe właściwości zdrowotne posiada pierzga - uboczny produkt przetwarzania przez pszczoły pyłku kwiatowego.

Na łamach miesięcznika "Pszczelarstwo" został opublikowany artykuł autorstwa mgr Emilii Bartosiuk i prof. dr hab. n. farm. Marii Borawskiej z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego W Białymstoku, w którym przedstawiono wyniki badań nad właściwościami pierzgi. 

Pierzgą nazywamy naturalnie przetworzoną mieszankę pyłku kwiatowego, miodu oraz mleczka pszczelego. Z tych składników pszczoły tworzą masę, którą zalepiają miodem w komórkach pszczelich. Dzięki tej procedurze, pierzga ulega fermentacji i staje się odporna na działanie bakterii grzybów oraz staje się lepiej przyswajalna przez ludzki organizm.

Autorki artykułu zaznaczają, iż pierzga jest jednym z najstarszych suplementów diety. Pomimo, że w niektórych kręgach nazywana jest "krynicą młodości" czy "pokarmem boskim", to jej właściwości nie są nadal dostatecznie wykorzystywane. Badania przeprowadzone przez Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wykazały zahamowanie wzrostu glejaka wielopostaciowego o 51% po zastosowaniu specjalnie wyizolowanego ekstraktu pierzgi. Ponadto w pierzdze zidentyfikowano wiele związków działających przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie.

Pierzgę pszczelą można stosować z powodzeniem również w warunkach domowych. Rekomenduje się rozpuszczanie jej w wodzie (czas namaczania powinien wynosić co najmniej 4 godziny) i picie takiego roztworu raz dziennie. Ma ona dobroczynny wpływ na procesy odtruwające organizm, korzystnie wpływa na metabolizm i wzmacnia odporność.

Wśród pasieczników, pojawiają się głosy, iż pozyskiwanie tego produktu jest bardzo pracochłonne, ponieważ przy wybieraniu pierzgi rekomenduje się jej ręczne wydobywanie. Biorąc jednak pod uwagę, rosnące zainteresowanie ludzi naturalnymi, ekologicznymi produktami, pierzga w niedługim czasie może stać się bardzo pożądanym suplementem diety. 

Opracowano na podstawie:

Mgr EMILIA BARTOSIUK, prof. dr hab. n. farm. Maria H. Borawska, Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Euroregionalne Centrum Farmacji, Skład Chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi, http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=182:skad-chemiczny-i-waciwoci-antybakteryjne-oraz-przeciwnowotworowe-pierzgi-52014&catid=15:rok-2014&Itemid=21 data odczytu: 2017.12.23



Liczba wyświetleń artykułu: 6601

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016