Portal Pszczelarski

Mało znane właściwości pierzgi pszczelej

pierzga pszczela właściwości pierzgi zastosowanie pierzgi Emilia Bartosiuk Maria Borawska

Dobroczynne właściwości miodu czy pyłku pszczelego znane są wszystkim od zawsze. Miód w okresie jesienno-zimowym to obowiązkowy składnik rozgrzewających napojów. Mało kto jednak wie, jak wyjątkowe właściwości zdrowotne posiada pierzga - uboczny produkt przetwarzania przez pszczoły pyłku kwiatowego.

Na łamach miesięcznika "Pszczelarstwo" został opublikowany artykuł autorstwa mgr Emilii Bartosiuk i prof. dr hab. n. farm. Marii Borawskiej z Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego W Białymstoku, w którym przedstawiono wyniki badań nad właściwościami pierzgi. 

Pierzgą nazywamy naturalnie przetworzoną mieszankę pyłku kwiatowego, miodu oraz mleczka pszczelego. Z tych składników pszczoły tworzą masę, którą zalepiają miodem w komórkach pszczelich. Dzięki tej procedurze, pierzga ulega fermentacji i staje się odporna na działanie bakterii grzybów oraz staje się lepiej przyswajalna przez ludzki organizm.

Autorki artykułu zaznaczają, iż pierzga jest jednym z najstarszych suplementów diety. Pomimo, że w niektórych kręgach nazywana jest "krynicą młodości" czy "pokarmem boskim", to jej właściwości nie są nadal dostatecznie wykorzystywane. Badania przeprowadzone przez Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku wykazały zahamowanie wzrostu glejaka wielopostaciowego o 51% po zastosowaniu specjalnie wyizolowanego ekstraktu pierzgi. Ponadto w pierzdze zidentyfikowano wiele związków działających przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie.

Pierzgę pszczelą można stosować z powodzeniem również w warunkach domowych. Rekomenduje się rozpuszczanie jej w wodzie (czas namaczania powinien wynosić co najmniej 4 godziny) i picie takiego roztworu raz dziennie. Ma ona dobroczynny wpływ na procesy odtruwające organizm, korzystnie wpływa na metabolizm i wzmacnia odporność.

Wśród pasieczników, pojawiają się głosy, iż pozyskiwanie tego produktu jest bardzo pracochłonne, ponieważ przy wybieraniu pierzgi rekomenduje się jej ręczne wydobywanie. Biorąc jednak pod uwagę, rosnące zainteresowanie ludzi naturalnymi, ekologicznymi produktami, pierzga w niedługim czasie może stać się bardzo pożądanym suplementem diety. 

Opracowano na podstawie:

Mgr EMILIA BARTOSIUK, prof. dr hab. n. farm. Maria H. Borawska, Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Euroregionalne Centrum Farmacji, Skład Chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi, http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=182:skad-chemiczny-i-waciwoci-antybakteryjne-oraz-przeciwnowotworowe-pierzgi-52014&catid=15:rok-2014&Itemid=21 data odczytu: 2017.12.23



Liczba wyświetleń artykułu: 6732

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie