Portal Pszczelarski

M Food prognozuje wzrost zainteresowania miodem ekologicznym

pszczelarstwo w Polsce M Food miód z Ukrainy miód z Bułgarii certyfikacja miodu miód ekologiczny

Obserwując zmieniające się nawyki żywieniowe oraz wzrost zainteresowania ekologią, grupa M Food - zajmująca się obrotem miodu na świecie wraz z procesem wydawania certyfikatów na Ukrainie i Bułgarii - przewiduje, że ekologiczne pszczelarstwo oraz miody staną się bardo popularne w najbliższej przyszłości.

M Food to grupa oferująca produkty pszczele odpowiadające najwyższym unijnym standardom. Współpraca z wieloma laboratoriami, daję spółce możliwość dostępu do najnowocześniejszych metod badania jakości miodu i innych produktów pszczelich. M Food prowadzi również proces certyfikowania pasiek ekologicznych na Ukrainie. 

Portal Spożywczy cytuje wypowiedź prezesa Jerzego Gądka, który zaznacza , iż do tej pory na terenie Ukrainy nie było certyfikowanych ekologicznych pasiek, a teraz przynoszą one coraz większe zyski. Spółka obserwuje wzrastający trend zainteresowania produktami naturalnymi oraz coraz częstsze zastępowanie cukru przez miód nie tylko w gospodarstwach domowych, ale także przez przedsiębiorców starających się sprostać nowym potrzebom konsumentów. 

Warunki prowadzenia pasieki ekologicznej są dość rygorystyczne. Sprostanie wszystkim wymogom wymaga dużego zaangażowania oraz nakładów finansowych, ale - jak widać - produkty ekologiczne zyskują coraz więcej na wartości. Z pewnością rośnie liczba konsumentów zainteresowanych zdrowymi, naturalnymi miodami.

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, Pszczelarstwo ekologiczne i miód mają potencjał w Polsce i na świecie, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/pszczelarstwo-ekologiczne-i-miod-maja-potencjal-w-polsce-i-na-swiecie,136885_1.html, Data publikacji: 2017.11.15, Data odczytu: 2017.12.23



Liczba wyświetleń artykułu: 1632

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny