Portal Pszczelarski

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu szczawiowego

Na zdjęciu: aplikacja roztworu kwasu szczawiowego za pomocą strzykawki. Źródło zdjęcia: blog.mbbka.org.uk/2013/01/07/oxalic-acid-treatment-training-2

kwas szczawiowy stosowanie kwasu szczawiowego aplikacja kwasu szczawiowego Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu szczawiowego

Stosowanie kwasu szczawiowego do zwalczania warrozy wymaga zastosowania wszelkich środków ostrożności, które mają na celu ochronę zdrowia nie tylko pszczół, ale też samego pszczelarza.

Do zwalczania Varroa destructor stosowane są roztwory kwasu szczawiowego o dużym stężeniu, trzeba więc pamiętać o odpowiednim ubraniu ochronnym, aby roztwór nie miał kontaktu ze skórą. Konieczne są też rękawice, specjalne okulary i maski przeciwpyłowe. Kto zabiera się do odkażania kwasem szczawiowym bez tych zabezpieczeń, wykazuje się szczególną bezmyślnością i naraża swoje zdrowie na szwank.

Kwas szczawiowy można stosować w formie opryskiwania roztworem lub parowania. Ten drugi sposób odkażania można wykonać za pomocą gotowych urządzeń lub wykonanych domowymi sposobami odkażaczy. Podczas odparowywania pszczelarz powinien chronić drogi oddechowe za pomocą maski z wielogazowym pochłaniaczem. Wbrew pozorom, nie jest to zabezpieczenie stosowane na wyrost.

Stosując kwas szczawiowy musimy też pamiętać, by walcząc ze szkodliwym roztoczem nie zrobić przy okazji krzywdy rodzinie pszczelej. Chodzi przede wszystkim o nadużywanie substancji leczniczej – jeśli nie będziemy stosować się do ścisłych zaleceń, możemy sprawić, że pszczoły pod wpływem nadmiaru oparów zaczną zachowywać się nienaturalnie. Będą pobudzone, zaczną nadmiernie sprzątać gniazdo, co pozbawi je sporej ilości energii. W tej sytuacji mogą nie przeżyć do wiosny, a więc całe leczenie pójdzie na marne. Warto więc zastosować się do podstawowej zasady – kwas szczawiowy można po raz kolejny zastosować dopiero trzy miesiące po poprzedniej aplikacji tego produktu leczniczego.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 7, s. 587

Zobacz również:

Kwas szczawiowy - lek na warrozę

Jak stosować kwas szczawiowy?

Skuteczność kwasu szczawiowego w walce z warrozą

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8362

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili