Portal Pszczelarski

We Wrocławiu powstanie łąka miodna i hotel na pszczół

pszczelarstwo dolnośląskie hotel dla pszczół łąka miodna

We Wrocławiu, na osiedlu Kuźniki, pomiędzy ulicami Hermanowską i Chociebuską, powstanie łąka miodna i hotel dla zapylaczy. Jest to jedna z 8 inwestycji, jakie wygrały w tegorocznej edycji Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego. 

Jak możemy się dowiedzieć z portalu Tu Wrocław - w tegorocznej edycji udział wzięło 39 projektów. Zostały one wytypowane przez specjalną komisję, natomiast głosowanie dogrywkowe trwało od 6 do 13 grudnia. Wybranych inwestycji jest osiem, a kosztować one będą łącznie 2,5 miliona złotych.

Projekt łąki miodnej i hoteli dla zapylaczy ma zostać zrealizowany pomiędzy ulicami Hermanowską i Chociebuską. Autorzy pomysłu podkreślają, że te, porośnięte miododajnymi drzewami tereny, aż proszą się o uporządkowanie i zagospodarowanie. Planowane jest stworzenie tematycznej łąki kwietnej, która będzie miejscem pożytku dla owadów, a dzięki montażowi leżaków i wygodnych ławek, stanie się również idealnym miejscem do wypoczynku i relaksu dla mieszkańców.

Ponadto, zwycięski projekt zakłada montaż około 20 domków dla zapylaczy. Pojawił się również pomysł, aby uzyskany miód trafiał na aukcje Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Warto zaznaczyć, iż pomysłodawcy projektu zapewniają, iż teren na którym planowana jest inwestycja, jest na tyle bezpiecznie oddalony od terenów zamieszkanych, że owady nie będą stwarzały żadnego zagrożenia.

W głosowaniu Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego oddano ponad 10 000 ważnych głosów. Głosować mógł każdy mieszkaniec Wrocławia niezależnie od miejsca zameldowania. Każdy oddawał głos tylko raz na dwa projekty: jeden mały do 250 tys. i jeden duży do 500 tys zł. Projekt łąki miodnej i hoteli dla zapylaczy otrzymał ich aż 1737, co uplasowało go na drugim miejscu wśród tzw. "małych projektów".

Opracowano na podstawie:

Tu Wrocław, Zielone przystanki i hotele dla zapylaczy – wrocławianie zdecydowali, na co miasto wyda dodatkowe 2,5 mln zł z WBO, https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,zielone-przystanki-i-hotele-dla-zapylaczy-wroclawianie-zdecydowali-na-co-miasto-wyda-dodatkowe-2-5-mln-zl-z-wbo,wia5-3266-37875.html, Data publikacji: 2017.12.15, Data odczytu: 2017.12.16



Liczba wyświetleń artykułu: 2072

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową