Portal Pszczelarski

Jak stosować kwas szczawiowy?

Na zdjęciu: aplikacja kwasu szczawiowego do odparowywacza. Źródło zdjęcia: honeybeeworld.com/diary/articles/images/oxalic.jpg

kwas szczawiowy stosowanie kwasu szczawiowego Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy aplikowanie kwasu szczawiowego dawkowanie kwasu szczawiowego

Jak stosować kwas szczawiowy?

Naturalny kwas organiczny to doskonały sposób na walkę z roztoczem Varroa destructor. Pod warunkiem, że trafi w ręce doświadczonego i odpowiedzialnego pszczelarza. W przeciwnym razie może spowodować więcej szkód niż korzyści.

Do leczenia kwasem szczawiowym stosuje się dość mocno stężone roztwory. Leczenie trzeba więc przeprowadzać wtedy, gdy rodzina nie wychowuje czerwia ani nie zbiera pożytków w celach produkcji miodu towarowego. Smak kwasu szczawiowego będzie bowiem mocno wyczuwalny w ostatecznym produkcie, co obniży wartości organoleptyczne nawet najwyższej jakości miodu. Pamiętajmy też, że choć kwas szczawiowy jest substancją dosyć tanią, nie wolno jej nadużywać. Większa dawka nie spowoduje szybszego zwalczenia warrozy – może natomiast osłabić pszczoły lub doprowadzić do ich wymarcia.

Kwas szczawiowy może być stosowany w formie nakrapiania bezpośrednio na pszczoły lub odparowywania za pomocą specjalnych urządzeń bezpośrednio do wnętrza ula. Bez względu na to, którą z metod wybierzemy, konieczne jest zachowanie szczególnych środków ostrożności, a także stosowanie się do wszelkich zaleceń weterynarzy – zwłaszcza jeśli chodzi o stężenie roztworu. Aby kwas szczawiowy właściwie zadziałał, rodzina musi znajdować się w kłębie zimowym. Jest więc oczywiste, że kwas szczawiowy stosujemy jesienią.

Jeśli stosujemy kwas szczawiowy do nakrapiania, zalecana dawka roztworu to od 20 do 35 mililitrów roztworu. Ostrzykiwanie powinno przebiegać w temperaturze powyżej zera. W niższej będzie po prostu nieskuteczne. Jeśli decydujemy się na zastosowanie oparów kwasu szczawiowego, bierzemy 1,5-2 gramy kwasu szczawiowego i stopniowo odparowujemy, uważając przy tym, by nie zatruć się szkodliwymi oparami.

Opracowano na podstawie:
Wrener Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 144

Zobacz również:

Kwas szczawiowy - lek na warrozę

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu szczawiowego

Skuteczność kwasu szczawiowego w walce z warrozą

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 44252

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2013-11-28 10:06:05

Jest to bezpieczne? Czy trzeba mieć jakieś rękawiczki i maskę?

pszczelarka78 2013-11-29 13:24:55

No w artykule dotyczącym bezpieczeństwa jest przedstawione, że trzeba mieć gumowe rękawice, maskę z pochłaniaczem i jeszcze okulary ochronne. Lepiej uważać, żeby sobie krzywdy nie zrobić.

factis 2013-12-01 20:49:40

Mając do czynienia z chemią lepiej zachować wszelkie środki ostrożności.

emil 2013-12-03 10:32:15

Dokładnie. Bezpieczeństwo na pierwszym planie!

Bikej0909 2016-11-15 13:15:58

na 1-m miejscu powinno być zdrowie naszych pszczolek!! a potem my!

Bikej0909 2016-11-15 13:16:50

ja sublimuje w ten weekend, pszczoły sa w kłebach i czas na odymianie rodzin, bedzie temp powyzej 0st.

oro54 2016-11-15 14:51:53

"Do leczenia kwasem szczawiowym stosuje się dość mocno stężone roztwory" - jeżeli 3,5% kwas szczawiowy rozpuszczony w syropie cukrowym 1:1, służącym do polewania uliczek z pszczołami, jest mocno stężonym roztworem, to co należy powiedzieć o 80% kwasie mrówkowym używanym do odparowywania w ulu? Coś mi tu nie gra.



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Jak zrobić krem z miodem?

Pszczeli świat widziany oczami dziecka - konkurs plastyczny 2016

Kradzież uli w miejscowości Grobla (powiat bocheński) 2018

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sos malinowo-miodowy

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem