Portal Pszczelarski

Miody Gminy Porąbka zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 2017

pszczelarstwo śląskie Miody Gminy Porąbka Lista Produktów Tradycyjnych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło, że miody produkowane w gminie Porąbka zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Tradycje pszczelarskie są na tym terenie szeroko rozwinięte.

Gmina Porąbka znajduje się nad rzeką Sołą, pośród stoków Beskidu Małego. Miód na tych obszarach od zawsze był wyjątkowym produktem, natomiast tradycje pszczelarskie były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pszczelarze wyjątkowo dbają o rozkwit i podtrzymywanie kultury regionalnego pszczelarstwa.

Miody w gminie Porąbka cechuje przede wszystkim ciemniejsza barwa i głęboki aromat, co spowodowane jest ulokowaniem uli na terenach pobliskich lasów oraz dominacją miodu spadziowego. Członkowie Koła Pszczelarzy "Bartnik" często organizują różnego rodzaju imprezy mające na celu promowanie hodowli pszczół i produkcji miodów.

Wójt gminy Porąbka - Czesław Bułka – podkreśla, że władze gminne również starają się pomagać pszczelarzom w rozwoju. Co roku, z funduszy ochrony środowiska zakupuje się pewną ilość matek, co pozwala na zwiększenie odporności pszczół na różnego rodzaju choroby.

Opracowano na podstawie:

Komunikat Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Miody-z-gminy-Porabka, Data odczytu: 2017.12.19



Liczba wyświetleń artykułu: 2052

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek