Portal Pszczelarski

Miody Gminy Porąbka zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 2017

pszczelarstwo śląskie Miody Gminy Porąbka Lista Produktów Tradycyjnych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło, że miody produkowane w gminie Porąbka zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Tradycje pszczelarskie są na tym terenie szeroko rozwinięte.

Gmina Porąbka znajduje się nad rzeką Sołą, pośród stoków Beskidu Małego. Miód na tych obszarach od zawsze był wyjątkowym produktem, natomiast tradycje pszczelarskie były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pszczelarze wyjątkowo dbają o rozkwit i podtrzymywanie kultury regionalnego pszczelarstwa.

Miody w gminie Porąbka cechuje przede wszystkim ciemniejsza barwa i głęboki aromat, co spowodowane jest ulokowaniem uli na terenach pobliskich lasów oraz dominacją miodu spadziowego. Członkowie Koła Pszczelarzy "Bartnik" często organizują różnego rodzaju imprezy mające na celu promowanie hodowli pszczół i produkcji miodów.

Wójt gminy Porąbka - Czesław Bułka – podkreśla, że władze gminne również starają się pomagać pszczelarzom w rozwoju. Co roku, z funduszy ochrony środowiska zakupuje się pewną ilość matek, co pozwala na zwiększenie odporności pszczół na różnego rodzaju choroby.

Opracowano na podstawie:

Komunikat Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Miody-z-gminy-Porabka, Data odczytu: 2017.12.19



Liczba wyświetleń artykułu: 2338

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Kurczak w różowej marynacie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli