Portal Pszczelarski

Miody Gminy Porąbka zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 2017

pszczelarstwo śląskie Miody Gminy Porąbka Lista Produktów Tradycyjnych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło, że miody produkowane w gminie Porąbka zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Tradycje pszczelarskie są na tym terenie szeroko rozwinięte.

Gmina Porąbka znajduje się nad rzeką Sołą, pośród stoków Beskidu Małego. Miód na tych obszarach od zawsze był wyjątkowym produktem, natomiast tradycje pszczelarskie były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pszczelarze wyjątkowo dbają o rozkwit i podtrzymywanie kultury regionalnego pszczelarstwa.

Miody w gminie Porąbka cechuje przede wszystkim ciemniejsza barwa i głęboki aromat, co spowodowane jest ulokowaniem uli na terenach pobliskich lasów oraz dominacją miodu spadziowego. Członkowie Koła Pszczelarzy "Bartnik" często organizują różnego rodzaju imprezy mające na celu promowanie hodowli pszczół i produkcji miodów.

Wójt gminy Porąbka - Czesław Bułka – podkreśla, że władze gminne również starają się pomagać pszczelarzom w rozwoju. Co roku, z funduszy ochrony środowiska zakupuje się pewną ilość matek, co pozwala na zwiększenie odporności pszczół na różnego rodzaju choroby.

Opracowano na podstawie:

Komunikat Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Miody-z-gminy-Porabka, Data odczytu: 2017.12.19



Liczba wyświetleń artykułu: 2588

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Chleb na owsiance z miodem

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym