Portal Pszczelarski

Znamy prawdopodobną przyczynę zatrucia pszczół w gminie Podgórzyn

pszczelarstwo dolnośląskie zatrucie pszczół Podgórzyn Hukinol

Od kilku miesięcy trwało badanie przyczyny zatrucia owadów w gminie Podgórzyn. Z opinii kierownika Zakładu Toksykologii i oceny Ryzyka Państwowego Zakładu Higieny wynika, że mogło to być spowodowane preparatem odstraszającym dziki.

Jak informuje regionalny portal miasta Jelenia góra i Kotliny Jeleniogórskiej – jelonka.pl – do Urzędu Gminy w Podgórzynie zgłosiło się pięciu właścicieli pasiek, którzy poinformowali o stratach jakie ponieśli, a dotyczyło to od 100 do 120 uli. Pszczelarze podejrzewali, że w wyniku zatrucia się oparami pewnego środka chemicznego, pszczoły straciły orientację i w konsekwencji nie wróciły do swoich hodowców.

Wójt gminy Podgórzyn, w odpowiedzi na pismo skierowane do Urzędu, postanowił powołać specjalną komisję składającą się z przedstawicieli Urzędu Gminy, Związku Pszczelarzy oraz Powiatowego Lekarza Weterynarii, aby wspólnie zajęli się tym tematem. Natomiast, jeden z pokrzywdzonych pszczelarzy otrzymał opinię prof. dr hab. Jana Krzysztofa Ludwickiego, który jest jednoczenie kierownikiem Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka w Państwowym Zakładzie Higieny.

Prof. Ludwicki przyznaje w tej opinii, że preparat stosowany w celu odstraszenia dzików, imitujący zapach ludzkiego potu, może być atrakcyjny dla pszczoły miodnej. Wynika to z faktu, iż taki preparat posiada dużą zawartość soli. Duże stężenie preparatu w powietrzu powoduje natomiast zaburzenia orientacji u pszczół, które nie są w stanie wrócić do ula. Profesor Ludwicki, zaznacza jednak, że preparat ten posiada atest od 2013 roku i jest stosowany w wielu krajach europejskich. Do tej pory nie było ani jednego negatywnego zgłoszenia dotyczącego wpływu tego preparatu na owady. Jednakże, należy pamiętać, że na zatrucie mogło mieć wpływ wiele czynników, takich jak: ukształtowanie terenu w okolicy, panujący tam specyficzny mikroklimat czy przedawkowanie preparatu. Zaleca się co prawda, aby preparaty takie jak ten stosowane były w odległości co najmniej 3 kilometrów od najbliższej pasieki, jednak nie wiadomo czy te zalecenia zostały w tym przypadku spełnione.


Opracowano na podstawie:

jelonka.com, Środek do odstraszania dzików zaszkodził pszczołom, http://www.jelonka.com/news,single,init,article,72583, Data publikacji: 2017.12.17, Data odczytu: 2017.12.17



Liczba wyświetleń artykułu: 3193

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem