Portal Pszczelarski

Miody od Lasów Państwowych do kupienia w Warszawie!

Miody ze sklepu Dobre z Lasu. Źródło: youtube.com/watch?v=aiNQp2vWZVw

pszczelarstwo mazowieckie Dobre z Lasu Lasy Państwowe miód z Lasów Państwowych

W Warszawie, przy ulicy Grójeckiej 127, w budynku Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych otwarto pierwszy sklep Lasów Państwowych. 

Jak czytamy na oficjalnym Portalu Lasów Państwowych, sklep pod marką "Dobre z Lasu" ma w swojej ofercie wiele produktów. W asortymencie sklepu są nie tylko wędliny i surowe mięso z dzika, jelenia czy sarny, ale także inne "skarby lasu" takie jak miody, propolis, pyłek pszczół czy świece. Dodatkowo w sklepie zaopatrzyć się możemy w konfitury, soki, grzyby, zioła i słodycze.

Lasy Państwowe na swoim oficjalnym portalu zapowiadają, iż takich sklepów ma powstać w Polsce kilkanaście. W roku 2018 podobne placówki maja powstać m.in. w Katowicach, Olsztynie i Radomiu. Wystrój wnętrza odbiega standardami od innych tego typu sklepów. Za projekt odpowiadał artysta plastyk Krzysztof Grzondziel wraz z inżynierem Kamilem Grzondzielem. Stylistyka utrzymana jest w ciepłych barwach z wykorzystaniem drewnianych wykończeń, które nawiązują do elementów leśnych. Na ścianach zawisły półki, które tworzą jeden duży kształt plastra miodu. 

Projekt "Dobre z Lasu" powstał w celu promocji zdrowego i świadomego żywienia oraz spożywania większej ilości dobrych jakościowo produktów pszczelich oraz tych wytwarzanych na bazie dziczyzny. Jak mówi dyrektor generalny Lasów Państwowych - Konrad Tomaszewski - "Dobre z Lasu" to inicjatywa, która ma stworzyć modę, dzięki której będziemy spożywać więcej zdrowej żywności z polskich lasów. Mamy nadzieję, że nasza oferta przyczyni się do odbudowania polskiej tradycji związanej z przetwórstwem i konsumpcją naturalnych produktów pochodzących z lasów.

Pomimo tego, iż pomysłodawcy zapewniają, że projekt nie jest nastawiony na zysk, pojawiają się głosy, iż nowo otwarty sklep nie należy do najtańszych. Należy jednak pamiętać, iż Lasy Państwowe szczególnie dbają o jakość sprzedawanych produktów. Kazimierz Szabla, kierownik projektu "Zdrowa żywność z polskich lasów" zapewnia, że zarówno producenci, stosowane przez nich receptury, jak i produkty końcowe zostały dokładnie sprawdzone. Aktualnie trwa proces ich certyfikowania. Projekt udowadnia konsumentom, że dużo ważniejsza od ceny danego produktu jest jego jakość oraz pochodzenie.

 

Opracowano na podstawie:

Lasy Państwowe, Sklep Lasów Państwowych otwarty, http://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/sklep-lasow-panstwowych-otwarty, Data publikacji: 2017.12.11, Data odczytu: 2017.12.14

Wiadomości Handlowe, Dobre z Lasu. Ruszył pierwszy sklep sieci handlowej Lasów Państwowych [Galeria], https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/dobre-z-lasu-ruszyl-pierwszy-sklep-sieci-handlowej,43956/2, Data publikacji: 2017.12.11, Data odczytu: 2017.12.14



Liczba wyświetleń artykułu: 2426

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili