Portal Pszczelarski

Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa 2016/2017-2018/2019 - kilka statystyk

pszczelarstwo w Polsce Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich Krajowy Program Wsparcia Pszczelarstwa

Budżet Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa na lata 2016/2017, 2018-2019 wynosi około 18 mln euro. Podobnie jak w latach ubiegłych, jest on w 50 procentach finansowany z budżetu krajowego, a w drugiej połowie ze środków unijnych.

Podczas spotkania z przedstawicielami organizacji pszczelarskich, Krzysztof Jurgiel - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podkreślał jak ważna jest współpraca ze środowiskiem pszczelarzy. Według niego tylko wspólne działania pozwolą na rozsądne i efektywne wykorzystanie dostępnych środków, dlatego też w pracach nad Programem aktywnie brało udział 13 największych organizacji pszczelarskich. Przeprowadzono również badanie ankietowe wśród 75 organizacji uczestniczących w programach pszczelarskich w Polsce. 

Poprzednie edycje programu prowadzone w latach 2005-2016 okazały się głównym narzędziem wsparcia branży, a każda z nich cieszyła się wielkim zainteresowaniem wśród pszczelarzy. Do tej pory wypłacono beneficjentom łącznie ponad 206,7 mln zł, głownie na zakup leków przeciw warrozie, zakup pszczół oraz na zakup sprzętu pszczelarskiego. 

Zarówno branża, jak i przedstawiciele instytucji państwowych są zgodni co do tego, że taka pomoc jest niezbędna. Pszczoła miodna jest bowiem najważniejszym owadem zapylającym uprawy rolne i odpowiada za zapylenie ponad 90% roślin, ponadto zwiększa ilość i jakość plonu. 

W ostatnich latach zauważa się tendencje wzrostową zarówno liczby pszczelarzy jak i pni pszczelich. Niestety, pomimo ciągłego rozwoju polskiego pszczelarstwa, środki przeznaczone na dofinansowania nie są nadal całkowicie wykorzystywane. Co roku około 10% środków pozostaje niewykorzystane. 

Opracowano na podstawie:

AgroInfor.pl, Program wsparcia pszczelarstwa, http://agroinfor.pl/189-program-wsparcia-pszczelarstwa, Fata publikacji: 2017.11.20, Data odczytu: 2017.12.13



Liczba wyświetleń artykułu: 1829

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę