Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Pasieka sposobem na resocjalizację więźniów

pszczelarstwo lubelskie ule w więzieniu pasieka w więzieniu pasieka w Zakładzie Karnym w Opolu Lubelskim

Przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego podpisali z Zakładem Karnym w Opolu Lubelskim umowę, dzięki której skazani będą mieli szansę nauczyć się prowadzenia pasieki, a także będą mogli założyć własny ogród na dachu jednego z więziennych budynków.

Jak informuje Kurier Lubelski - umowa została podpisana pod koniec listopada, natomiast ule mają stanąć już na wiosnę. Skazani będą mieli okazję nauczyć się od naukowców zarówno technik prowadzenia pasieki, jak i opieki nad owadami. Więźniowie będą pracowali w dziesięcioosobowych grupach, po trzy miesiące każda, dzięki temu każdy z nich będzie miał szansę na oderwanie się od codziennej rutyny. Doktor habilitowana Halina Pawlak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie potwierdza, iż więziowe są bardzo zadowoleni z inicjatywy oraz niezwykle chętni do działania.

W opolskim zakładzie karnym karę odbywa obecnie 600 osadzonych, natomiast aż 50 z nich to osoby skazane na 25 lat więzienia, 6 na dożywocie. Więzienie dla wielu z nich to drugi dom - podkreślał podpułkownik Leszek Wojciechowski, dyrektor Zakładu Karnego w Opolu Lubelskim - dlatego też, należy im stworzyć warunki, dzięki którym będą w stanie poradzić sobie psychicznie z sytuacją w jakie się znaleźli. Dla wielu z nich ten projekt jest również szansą na poznanie innych ścieżek rozwoju. Więźniowie mogą się nauczyć nowego zawodu lub rozwijać ogrodniczo-pszczelarską pasję po zakończeniu odbywania kary. 

Podpułkownik Leszek Wojciechowski ma już doświadczenie we wdrażaniu podobnej inicjatywy. Będąc Dyrektorem Zakładu Karnego w Białej Podlaskiej - w oddziale zewnętrznym w Zabłociu – nawiązał współpracę z jednym z pszczelarzy, który chciał się podzielić swoją wiedzą i zdobytym doświadczeniem. Pomysł niecodziennego wykorzystania potencjału pszczół i przyrody okazał się sposobem na innowacyjne podejście do modelu resocjalizacji w Polsce oraz spotkał się z pozytywnym odbiorem zarówno pracowników penitencjarnych, jak i samych osadzonych. 

Opracowano na podstawie:

Kurier Lubelski, Więźniowie założą pasiekę. Pomogą im naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego, http://www.kurierlubelski.pl/wiadomosci/lublin/a/wiezniowie-zalozapasieke-pomoga-im-naukowcy-z-uniwersytetu-przyrodniczego,12716650/, Data publikacji: 29.11.2017 r., Data odczytu: 11.12.2017 r.

Zobacz również:

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo



Liczba wyświetleń artykułu: 1667

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem