Portal Pszczelarski

Sklep Krauz

275 kg miodu po dwóch sezonach istnienia pasieki na dachu biurowca Focus w Warszawie

Jan Tenderenda, pomysłodawca bankowej pasieki oraz Jadalne Złoto produkowane w pasiece Deutsche Banku. Źródło: Materiały prasowe.

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka na dachu biurowca Marek Barzyk

Deutsche Bank Polska zakończył swój drugi pszczeli sezon. Dwa sezony przyniosły łącznie ponad 275 kg miodu. Bankowa pasieka jest próbą wsparcia ekosystemu, którego pszczoły miodne stanowią kluczową część.

W kwietniu 2016 roku na dachu biurowca Focus w centrum Warszawy, będącego siedzibą Deutsche Bank Polska, z inicjatywy pracowników banku, stanęła jedna z najwyżej położonych pasiek w Warszawie - dach budynku odpowiada 13. kondygnacji. Nad organizacją hodowli od początku czuwa Marek Barzyk, doświadczony pszczelarz z Podkarpacia. Na co dzień uli dogląda trzech pracowników Deutsche Bank Polska, pomysłodawców pasieki.

Efektywny zbiór nektaru i pyłku odbywa się w odległości ok. 2 km od ula, więc pszczoły z pasieki Deutsche Bank mają dostęp do terenów Pola Mokotowskiego, Łazienek Królewskich, Filtrów i ogródków działkowych.

Pszczoły z pasieki Deutsche Bank przez cały zeszłoroczny sezon wyprodukowały 200 kg miodu, co zaskoczyło nawet doświadczonych pszczelarzy. Niestety, tegoroczny sezon nie zaczął się dla pszczół łaskawie. W całej Polsce owady bardzo ciężko zniosły zimę - w niektórych rejonach kraju wyginęło 60-70 proc. rodzin. - mówi Marek Barzyk, pszczelarz, który nadzoruje pasiekę Deutsche Bank Polska. - Wiosna była dla pszczół zbyt chłodna. Nie wykorzystały więc praktycznie wczesnego wiosennego kwitnięcia, które pozwala im odbudować siły po zimie. Wiosennymi miodami nie mogliśmy się w tym roku cieszyć - mało komu w Polsce udało się je zebrać. Pierwsze w tym roku, lipcowe miodobranie przyniosło nam 50 kg miodu. Kolejne, sierpniowe – dodatkowe 25 kg.

Obecnie pszczoły przygotowują się do zimowli. Mamy nadzieję, że tym razem zima będzie dla nich bardziej łaskawa. Mróz nie jest im straszny, o ile mają odpowiednie zapasy pokarmu. Znacznie większe zagrożenie stanowią dla nich choroby oraz zmienne temperatury. Przedwczesna, tymczasowa odwilż może skłonić matkę do rozpoczęcia składania jaj, co oznacza znaczny wydatek energetyczny i szybką konsumpcję zapasów - pszczoły muszą podnieść temperaturę do 34,5°C żeby wychowywać larwy.

- Miejskie hodowle mają przede wszystkim za zadanie zwrócenie uwagi na problem, jakim jest wymierająca w alarmującym tempie populacja pszczół. Są także szansą na wzmocnienie obecności pszczół w miejscach, do tej pory mniej charakterystycznych dla tego typu hodowli. Ochrona środowiska to główny argument dla którego zdecydowaliśmy się na prowadzenie własnej pasieki. - mówi Sabina Salamon, Dyrektor Departamentu Komunikacji Korporacyjnej Deutsche Bank Polska.

W Warszawie znajduje się już kilkaset uli, a każdy z nich jest niezwykle ważny dla jakości naszego życia w mieście. Mało kto zdaje sobie sprawę, że dziś pszczoła to gatunek zagrożony, o który należy szczególnie dbać i go chronić. Dlatego też nie mogło nas zabraknąć na I Forum Pszczelarzy Miejskich: Pszczoły w mieście - konieczność czy moda?, które w marcu br. przyciągnęło do hotelu Regent Warsaw (jednego z prekursorów miejskiego pszczelarstwa w Warszawie) ponad 100 osób - mieszkańców, władz miasta, mediów. Wnioskiem płynącym z konferencji, był fakt, że miejskie pszczelarstwo rozwija się (nie tylko w Polsce, ale również na świecie), a pszczoły świetnie prosperują na terenach zabudowanych, filtrując miejskie zanieczyszczenia z nektaru i z łatwością dostosowując się do miejskich warunków. Dodatkowo przewagą pszczelarstwa dachowego, miejskiego nad wiejskim jest brak oprysków chemicznych pól, zróżnicowanie roślinności oraz wyższa temperatura umożliwiająca owadom dłuższą pracę. Równocześnie pasieki umieszczone na dachach budynków są mniej narażone na dewastacje i kradzieże. 

Warto wiedzieć
Rosnącej popularności miejskich pasiek towarzyszą korzystne zmiany warunków legislacyjnych. We wrześniu 2015 r. warszawscy radni znieśli restrykcje z lat 50-tych, które traktowały pszczoły miodne na równi ze zwierzętami hodowlanymi i zakazywały ich trzymania na terenie miasta. Obecnie głównym wymogiem dla takiej pasieki jest wybranie miejsca uniemożliwiającego wejście osobom postronnym oraz usytuowanie jej co najmniej 10 m od granicy nieruchomości lub drogi.

Do życia w ulach usytuowanych na terenach miejskich, wykorzystywane są łagodniejsze odmiany owadów. Ten proces musi być kontrolowany, by pszczoły w przestrzeni odmiennej od swojego naturalnego środowiska nie stanowiły zagrożenia dla mieszkańców miast.

Należy podkreślić że produkcja miodu to zaledwie mały fragment prac, jakie wykonują pszczoły. Ich głównym zadaniem jest zapylanie roślin. Pszczoły i inne owady zapylające odpowiadają za jedną trzecią całej światowej żywności – zawdzięczamy im owoce, warzywa, zboża, produkty pszczele, a także kawę, bawełnę i przyprawy. Wytwory pochodzenia pszczelego wykorzystywane są od wieków w medycynie pod postacią kosmetyków i leków. Na ciężkiej pracy pszczół zyskuje również przemysł odzieżowy – powstanie takich materiałów jak len czy bawełna możliwe jest dzięki procesowi pszczelego zapylania.

W Polsce żyje ponad 470 gatunków pszczół, z czego ponad 220 znajduje się w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



Liczba wyświetleń artykułu: 844

Komentarze z forum pszczelarskiego

arek

2017-11-21 15:44:28

W zeszłym roku ładny wynik. Ten słabszy, ale generalnie 2017 był marnym rokiem.

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.