Portal Pszczelarski

Miód z Mielca jest znakomity. Potwierdzają to badania

pszczelarstwo podkarpackie Stowarzyszenie Apicultura Łukasz Michałowski miód mielecki miód miód z Mielca badanie miodu miód lipowy

Pszczelarze ze stowarzyszenia Apicultura z Mielca opublikowali wyniki badań miodu z uli zlokalizowanych na dachach mieleckiego magistratu i Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu.

Badania miodu wykonane w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach wskazały, że zawartość rtęcu, arsenu, ołowiu i kadmu w mieleckim miodzie jest bardzo znikoma. Łukasz Michałowski, prezes stowarzyszenia Apicultura, podkreślił w wywiadzie udzielonym Radio Rzeszów, że: "Żeby się zbliżyć do granicy ołowiu niebezpiecznej dla zdrowia, człowiek musiałby zjeść 30 kilogramów tego miodu w ciągu doby," co jak dobrze wiadomo, nie jest wykonalne.

Świetna jakość i wyjątkowy smak miodu z Mielca wynika z różnorodności roślin miodo- i pyłkodajnych, czyli tego, czego zaczyna brakować na wsiach.

Pszczelarze ze stowarzyszenia Apicultura w tym roku pozyskali kilkanaście kilogramów miodu lipowego. Choć wynik jest dobry to podkreślają, że nie miód, a praca pszczół jest najważniejsza. I tak w praktyce jest. W końcu bez pszczół nie byłoby życia.

Opracowano na podstawie:

Radio Rzeszów, Mielecki miód przebadany. Wyniki? Znakomite, https://www.radio.rzeszow.pl/wiadomosci/6940/mielecki-miod-przebadany-wyniki-znakomite, Data publikacji: 2017.11.11, Data odczytu: 2017.11.13

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1892

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich