Portal Pszczelarski

Miód z Mielca jest znakomity. Potwierdzają to badania

pszczelarstwo podkarpackie Stowarzyszenie Apicultura Łukasz Michałowski miód mielecki miód miód z Mielca badanie miodu miód lipowy

Pszczelarze ze stowarzyszenia Apicultura z Mielca opublikowali wyniki badań miodu z uli zlokalizowanych na dachach mieleckiego magistratu i Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu.

Badania miodu wykonane w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach wskazały, że zawartość rtęcu, arsenu, ołowiu i kadmu w mieleckim miodzie jest bardzo znikoma. Łukasz Michałowski, prezes stowarzyszenia Apicultura, podkreślił w wywiadzie udzielonym Radio Rzeszów, że: "Żeby się zbliżyć do granicy ołowiu niebezpiecznej dla zdrowia, człowiek musiałby zjeść 30 kilogramów tego miodu w ciągu doby," co jak dobrze wiadomo, nie jest wykonalne.

Świetna jakość i wyjątkowy smak miodu z Mielca wynika z różnorodności roślin miodo- i pyłkodajnych, czyli tego, czego zaczyna brakować na wsiach.

Pszczelarze ze stowarzyszenia Apicultura w tym roku pozyskali kilkanaście kilogramów miodu lipowego. Choć wynik jest dobry to podkreślają, że nie miód, a praca pszczół jest najważniejsza. I tak w praktyce jest. W końcu bez pszczół nie byłoby życia.

Opracowano na podstawie:

Radio Rzeszów, Mielecki miód przebadany. Wyniki? Znakomite, https://www.radio.rzeszow.pl/wiadomosci/6940/mielecki-miod-przebadany-wyniki-znakomite, Data publikacji: 2017.11.11, Data odczytu: 2017.11.13

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2544

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Racuchy z bananami i miodem

Banan w cieście

Marchewkowe naleśniki z miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Stulisz miotłowy – roślina miododajna

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014 - zakup lawet do przewozu uli

Linia pszczół M: Norweska (NOR)