Portal Pszczelarski

Miód z Mielca jest znakomity. Potwierdzają to badania

pszczelarstwo podkarpackie Stowarzyszenie Apicultura Łukasz Michałowski miód mielecki miód miód z Mielca badanie miodu miód lipowy

Pszczelarze ze stowarzyszenia Apicultura z Mielca opublikowali wyniki badań miodu z uli zlokalizowanych na dachach mieleckiego magistratu i Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu.

Badania miodu wykonane w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach wskazały, że zawartość rtęcu, arsenu, ołowiu i kadmu w mieleckim miodzie jest bardzo znikoma. Łukasz Michałowski, prezes stowarzyszenia Apicultura, podkreślił w wywiadzie udzielonym Radio Rzeszów, że: "Żeby się zbliżyć do granicy ołowiu niebezpiecznej dla zdrowia, człowiek musiałby zjeść 30 kilogramów tego miodu w ciągu doby," co jak dobrze wiadomo, nie jest wykonalne.

Świetna jakość i wyjątkowy smak miodu z Mielca wynika z różnorodności roślin miodo- i pyłkodajnych, czyli tego, czego zaczyna brakować na wsiach.

Pszczelarze ze stowarzyszenia Apicultura w tym roku pozyskali kilkanaście kilogramów miodu lipowego. Choć wynik jest dobry to podkreślają, że nie miód, a praca pszczół jest najważniejsza. I tak w praktyce jest. W końcu bez pszczół nie byłoby życia.

Opracowano na podstawie:

Radio Rzeszów, Mielecki miód przebadany. Wyniki? Znakomite, https://www.radio.rzeszow.pl/wiadomosci/6940/mielecki-miod-przebadany-wyniki-znakomite, Data publikacji: 2017.11.11, Data odczytu: 2017.11.13

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2359

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski