Portal Pszczelarski

II Łódzka Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska

Źródło informacji: wzp-lodz.pl

pszczelarstwo łódzkie wydarzenie pszczelarskie konferencja pszczelarska listopad 2017 2017 Łódź II Łódzka Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska Łódzka Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska Małgorzata Bieńkowska Marcin Raczyński Milena Bajda Aneta Ptaszyńska Aleksandra Łoś Zbigniew Kołtowski Aneta Strachecka Michael Rubinigg Cestmir Gazda Tatiana Cermakova Ivanka Zelazkova

II Łódzka Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska to jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń pszczelarskich w tym roku. Tegoroczne wydarzenie odbędzie się w dniach 17-19 listopada w Ośrodku Wypoczynkowym Sportowa Osada w Strumianach koło Burzenina (województwo łódzkie).

Tematem przewodnim konferencji pszczelarskiej będą "Kluczowe zagadnienia europejskiej gospodarki pasiecznej".

Program wydarzenia pszczelarskiego pn. II Łódzka Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska:

17.11.2017 r. (piątek)

9:00-10:00 - Inauguracja II Łódzkiej Międzynarodowej Konferencji Pszczelarskiej

10:00-11:30 - dr hab Małgorzata Bieńkowska, prof. nadzw. IO Zakład Pszczelnictwa w Puławach - Czy możliwa jest hodowla pszczoły odpornej na Varroa destructor?

11:30-12:00 - Przerwa kawowa

12:00-14:00 - Marcin Raczyński, VET-ANIMAL - Nowe leki do zwalczania warrozy w Polsce

14:00-15:00 - Przerwa obiadowa

15:00-16:30 - dr Milena Bajda, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - Odporność matek pszczelich w warunkach naturalnych i sztucznych

16:30-18:00 - dr Aneta Ptaszyńska UMCS w Lublinie - Nosemoza jako jeden z czynników depopulacji rodzin pszczelich

18:00-18:30 - Przerwa kawowa

18:30-20:00 - mgr Aleksandra Łoś, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - Wpływ zakwaszenia syropu cukrowego na pszczołę miodną

20:00-21:00 - Kolacja

 

18.11.2017 (sobota)

8:00-9:00 - Śniadanie

9:00-10:00 - dr hab. Zbigniew Kołtowski, prof. nadzw. IO Zakład Pszczelnictwa w Puławach - Pożytki pszczele - istota dochodowego pszczelarstwa

10:00-11:00 - dr hab. Zbigniew Kołtowski, prof. nadzw. IO Zakład Pszczelnictwa w Puławach - Wykorzystanie zasobów genoweych zgromadzonych w kolekcji roślin miododajnych do poprawy bazy pokarmowej pszczół

11:00-11:30 - Przerwa kawowa

11:30-13:00 - dr hab. Aneta Strachecka, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - Odporność pszczół w dobie XXI wieku

13:00-14:30 - dr Michael Rubinigg, Biene Österreich - Wychów matek pszczelich w Austrii

14:30-15:30 - Przerwa obiadowa

15:30-17:00 - dr hab. Aneta Strachecka, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie - Ciało tłuszczowe jako centrum metaboliczne pszczół

17:00-19:00 - inż. Cestmir Gazda - Racjonalna gospodarka pasieczna oparta o obserwację nawyków pszczół Cz. 1

19:00-19:30 - Przerwa kawowa

19:30-20:30 - inż. Cestmir Gazda - Racjonalna gospodarka pasieczna oparta o obserwację nawyków pszczół Cz. 2 oraz Dofinansowanie sektora pszczelarskiego w Republice Czeskiej

20:30 - Kolacja

 

19.11.2017 r. (niedziela)

8:00-9:00 - Śniadanie

9:00-12:00 - dr hab. Tatiana Čermáková - Zmiany klimatyczne a produkty pszczele (wpływ zmian klimatycznych na produkcję i jakość produktów pszczelich)

12:00-12:30 - Przerwa kawowa

12:30-13:30 - Prof. dr hab. Ivanka Zelazkova, Uniwersytet Trakijski w Starej Zagorze - Osobliwość karmienia rodzin pszczelich

13:30-14:30 - Prof. dr hab. Ivanka Zelazkova, Uniwersytet Trakijski w Starej Zagorze - Drogi zanieczyszczenia rodzin pszczelich oraz produktów pszczeluch

14:30-15:00 - Zakończenie II Łódzkiej Międzynarodowej Konferencji Pszczelarskiej

15:00-16:00 - Obiad

 

Koszt udziału w konferencji wynosi 300 zł (150 zł opłata konferencyjna i 150 zł koszt zakwaterowania i wyżywienia). 

Każdy uczestnik konferencji będzie zakwaterowany od piątkowego do niedzielnego obiadu oraz otrzyma komplet materiałów konferencyjnych.

Istnieje również możliwość udziału w wybranym dniu konferencji w cenie 60 zł/dzień oraz opłaty wybranych posiłków i noclegów według cennika: nocleg z czwartku na piątek oraz z niedzieli na poniedziałek - 30 zł, śniadanie - 15 zł, obiad - 30 zł, kolacja - 15 zł.

 

Kartę zgłoszeniową (do pobrania poniżej) należy wysłać drogą elektroniczną lub tradycyjną pocztą do dnia 10.11.2017 r. 

Opłaty za konferencję należy wnosić do dnia 10.11.2017 r. na konto bankowe:

25 8780 0007 0030 0155 1003 0101

w tytule wpisując: II ŁMKP – imię i nazwisko

 

Organizator konferencji:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Łodzi

tel.: 42 678 92 74

e-mail: biuro@wzp-lodz.nazwa.pl

 

Materiały do pobrania:

Karta zgłoszeniowa na II ŁMKP

 

Zobacz również:

I Łódzka Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1746

Komentarze z forum pszczelarskiego

MiloszM 2017-11-08 19:39:25

Witam czy coś nie tak jest z adresem e-meil bo po raz drugi odbiło mi przesłaną wiadomość z kartą zgłoszeniową.

eryk16 2017-11-08 19:54:38

Hej! Sprawdziłem na stronie Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Łodzi i tam też jest taki adres e-mail. Sugerowałbym spróbować kilku innych kombinacji (może nie zaktualizował sobie związek informacji na stronie), np: biuro@wzp-lodz.pl lub biuro@wzp-lodz.com.pl Z ich adresem e-mail zawsze był problem... Ewentualnie spróbuj skontaktować się telefonicznie: 42 678 92 74 i spytaj jaki adres działa :) Ciekawe czy wiedzą :) PS. Jak Ci się uda wysłać zgłoszenie to proszę podziel się ze mną tą informacją. Nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać.



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Agata Koń-Ulman

Agata Koń-Ulman

Autorka artykułów

Magister technologii żywności i żywienia człowieka

Jakość miodu - analiza pyłkowa