Portal Pszczelarski

Pasieka Na ogrodzie z nagrodami 2017

pszczelarstwo podkarpackie XIII Podkarpackie Święto Miodu Wacław Piędel Pasieka Na ogrodzie Tadeusz Dylon Lucjan Kuźniar

Na  terenie obiektów Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie zostało zorganizowane XIII Podkarpackie Święto Miodu, podczas którego swoje stoiska kiermaszowe zaprezentowały gospodarstwa pasieczne z Podkarpacia.

W czasie uroczystości wykład pn. "Warroza, nosema ceranae – choroby pszczół i sposób walki z nimi" wygłosił prof. Paweł Chorobiński. W trakcie tegorocznego święta zostały zorganizowane trzy konkursy:

  1. Najlepsza pasieka Podkarpacia 2017
  2. Producenci miodów pitnych i nalewek miodowych
  3. Który miód najlepiej smakuje w ocenie konsumentów

W pierwszej kategorii pasieka "Na ogrodzie" Wacława Piędla zdobyła  wyróżnienie, natomiast w drugiej kategorii zdobyła III miejsce za nalewkę miodową z trzech rodzajów miodu:  nawłociowego, gryczanego i faceliowego. Nagrody wręczali: Lucjan Kuźniar, v-ce Prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego w Warszawie, członek zarządu Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie i prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego w Rzeszowie Tadeusz Dylon. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe i pamiątkowe dyplomy.

wyróżnieni pszczelarze podczas XIII Podkarpackiego Święta Miodu

Źródło informacji:

Wiesław Piędel, Prezes Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu



Liczba wyświetleń artykułu: 2309

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie