Portal Pszczelarski

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich - podstawowe warunki udziału na lata 2017/2018 i 2018/2019

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich

Zarządzenie Nr 112/2017 Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z dnia 31.08.2017 r. w sprawie wprowadzenia Warunków udziału w mechanizmie "Wsparcie rynku produktów pszczelich" na lata 2017/2018 i 2018/2019, na podstawie art. 8 ust. 1 w zwiazku z art. 6 ust. 1 pkt. 4 ustawy z dnia 9 maja 2008 r. o Agencji restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz. U. z 2016 r. poz. 1512, z późn. zm.) wprowadza do stosowania Warunki udziału w mechanizmie "Wsparcie rynku produktów pszczelich" na lata 2017/2018 i 2018/2019 w ramach Wspólnej Polityki Rolnej stanowiące załącznik do niniejszego Zarządzenia.

Warunki udziału w mechanizmie "Wsparcie rynku produktów pszczelich" na lata 2017/2018 i 2018/2019 udostępniane będą podmiotom uprawnionym, tj.:

1. W Centrali i Oddziałach Terenowych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa;

2. Na stronie internetowej administrowanej przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Rozporządzenie weszło w życie w dniu podpisania tj. 31.08.2017 r.

 

Poniżej prezentujemy najważniejsze informacje dot. mechanizmu Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich, aktualne na dzień 01.10.2017 r.:

1. Kierunki (środki) wsparcia przewidziane dofinansowaniem:

  • I. Pomoc techniczna skierowana do pszczelarzy i organizacji pszczlarzy,
  • II. Zwalczanie inwacji pasożytów i chorób pszczół, w szczególności warrozy,
  • III. Racjonalizacja sezonowego przenoszenia uli,
  • IV. Środki mające na celu wsparcie zasiedlania uli we Wspólnocie,
  • V. Poprawa jakości produktów, aby skuteczniej pozycjonować produkty na rynku.

2. Działania podlagające całkowitej lub częściowej refundacji (w zależności od kierunku wsparcia) w kosztach netto:

  • Przeprowadzanie szkoleń i konferencji (w ramach kierunku I)
  • Zakup sprzętu pszczelarskiego (w ramach kierunku I)
  • Zakup leków do zwalczania warrozy (w ramach kierunku II)
  • Zakup urządzeń do prowadzenia gospodarki wędrownej (w ramach kierunku III)
  • Zakup pszczół (w ramach kierunku IV)
  • Wykonanie analiz jakości miodu (w ramach kierunku V)

3. Podmioty uprawnione do ubiegania się o refundację poniesionych środków finansowych:

  • Związki pszczelarskie
  • Stowarzyszenia pszczelarzy
  • Zrzeszenia pszczelarzy
  • Spółdzielnie pszczelarskie
  • Grupy producentów rolnych (w zakresie działalności pszczelarskiej, o których mowa w art. 27 rozporządzenia nr 1305/201 albo uznane zgodnie z art. 11 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2016., poz. 401) lub art. 38i ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2017, poz. 1006)
  • Organizacje producentów (o których mowa w art. 27 rozporządzenia nr 1305/2013 albo uznane na podstawie art. 154 rozporządzenia nr 1308/2013)

Jednostki budżetowe są wyłączone z uprawnienia o ubieganie się o środki w ramach tego mechanizmu.

Odbiorcami pomocy mogą być producenci produktów pszczelich posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny lub wpisani do rejestru PLW (Powiatowych Lekarzy Weterynarii)

 

Źródło informacji:

Warunki udziału w mechanizmie "Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich" na lata 2017/2018 i 2018/2019 [dok. el.], http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/Rynki_Rolne/Wspracie_dla_rynku_pszczol/Warunki_udzialu_-_miod_2017-2018_2018-2019.doc, Data odczytu: 2017.10.01

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1745

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Racuchy z bananami i miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Nan-e qandi

Chleb z szafranem i miodem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności