Portal Pszczelarski

IV Forum Pszczelarskie w Stalowej Woli - relacja z wydarzenia

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia IV Forum Pszczelarskie w Stalowej Woli Janusz Sudoł Małgorzata Dżugan Radosław Piotrkowski Mirosław Welz Krystyna Pohorecka Izabela Jasicka-Misiak

22 września 2017 r. Politechnika Rzeszowska gościła pszczelarzy i miłośników pszczelarstwa w ramach czwartej edycji wydarzenia pt. Forum Pszczelarskie w Stalowej Woli "Stalowa pszczoła nie istnieje". Podobnie jak w ubiegłych latach forum cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem, zarówno u doświadczonych pszczelarzy, jak i osób rozpoczynających swoją przygodę z pszczelarzeniem oraz osób kochających pszczoły i produkty pszczele.

Obiekt Politechniki Rzeszowskiej doskonale spełnił swoją rolę. Z jednej strony umożliwił przeprowadzenie konferencji adresowanej głównie do pszczelarzy, właścicieli pasiek oraz lekarzy weterynarii, a z drugiej strony stanowił idealne miejsce na kiermasz produktów pszczelich (w szczególności: miodów z tegorocznych zbiorów, pierzgi, propolisu, świec z wosku pszczelego i figurek woskowych), kosmetyków z miodem oraz sprzętu pszczelarskiego, który tłumnie był odwiedzany przez mieszkańców Stalowej Woli i okolicznych miejscowości.

Tematem przewodnim wydarzenia pszczelarskiego jest szeroko pojęta ochrona pszczół, w związku z tym na konferencji pszczelarskiej nie zabrakło tematów istotnych z punktu widzenia zdrowotności i przetrwania pszczół. Część konferencyjną rozpoczął wykład lek. wet. Janusza Sudoła (Powiatowego Lekarza Weterynarii w Stalowej Woli) na temat sprzedaży miodu zgodnie z prawem. Tuż po nim wykład na temat aktywności biologicznej miodów podkarpackich w ocenie laboratoryjnej wygłosiła dr hab. inż. prof. UR Małgorzata Dżugan z Katedry Chemii i Toksykologii Żywności Uniwersytetu Rzeszowskiego. 

Po krótkiej przerwie kawowej przed szerokim gronem pszczelarzy wystąpili kolejno: Radosław Piotrkowski (przedstawiciel firmy BIOWET Puławy) wygłaszając prelekcję nt. amitrazy w weterynaryjnych produktach leczniczych do zwalczania warrozy pszczół, dr n. wet. Mirosław Welz (Podkarpacki Lekarz Weterynarii) z wykładem nt. sytuacji epizootycznej w zakresie zgnilca amerykańskiego na terenie Podkarpacia w aspekcie administracyjnego zwalczania choroby, oraz dr Krystyna Pohorecka z Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach prezentując temat: "Zimowla - newralgiczny okres w życiu rodziny pszczelej". Prezentację kończącą blog konferencyjny przedstawiła dr Izabela Jasicka-Misiak z Katedry Chemii Analitycznej i Ekologicznej Wydziału Chemii Uniwersytetu Opolskiego nt. analizy chemicznej wosków i węz pszczelich stosowanych w Polsce.

Z roku na roku Forum Pszczelarskie w Stalowej Woli odwiedza coraz więcej osób. Rosnące zainteresowaniem wydarzeniem wynika z jego dobrej organizacji, merytorycznego przygotowania wykładowców poruszających istotne tematy z punktu widzenia miłośników i hodowców pszczół, dobrego terminu organizacji forum oraz lokalizacji odpowiadającej potrzebom pszczelarzy i mieszkańców województwa podkarpackiego. 

Mimo, że ten rok był dla pszczelarzy bardzo ciężki i ceny produktów pszczelich były znacznie wyższe niż w latach ubiegłych, mieszkańcy Stalowej Woli doceniają i rozumieją pszczelarzy i nie negocjują cen miodów, mimo, że tegoroczne wahają się od 30 do nawet 70 zł za słoik. Starostwo Powiatowe w Stalowej Woli widząc rosnące zainteresowanie i obopólną korzyść z organizacji forum już zapowiedziało kolejną edycję wydarzenia w 2018 roku. Czekamy na nią z niecierpliwością!

Czytaj również:

 

IV Forum Pszczelarskie w Stalowej Woli

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2231

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich