Portal Pszczelarski

Wycieczka pszczelarzy z RKP Barć w Bielińcu w Pasiece Ulik 2017

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Regionalne Koło Pszczelarzy Barć w Bielińcu

Pszczelarze z Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu są bardzo aktywni. W ostatnim czasie odbyli wycieczkę  edukacyjną do Pasieki Ulik w miejscowości Mokrelipie. Zwiedzili tam muzeum sprzętu pszczelarskiego używanego przez bartników z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku.

Następnie oglądali dwa filmy na temat walorów leczniczych miodów i propolisu (kitu pszczelego). Zobaczyli różnego rodzaju stare zabytkowe ule, które można obecnie podziwiać wyłącznie w nielicznych pasiekach. Dużym zainteresowaniem pszczelarzy cieszył się również  ul do apiterapii.

W drodze powrotnej zatrzymali się w Zwierzyńcu gdzie zwiedzili stawy Echo w Roztoczańskim Parku Narodowym i Ośrodek Edukacyjno-Muzealny przy Roztoczańskim Parku Narodowym.

Uczestnicy wyjazdu bardzo chwalili sobie wycieczkę. Z pewnością nie będzie ona ostatnia.

Źródło informacji:

Wiesław Piędel, Prezes Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu

Zobacz również:

Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 08.2017 - relacja z wydarzenia



Liczba wyświetleń artykułu: 2055

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Kurczak w różowej marynacie

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem