Portal Pszczelarski

Wycieczka pszczelarzy z RKP Barć w Bielińcu w Pasiece Ulik 2017

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Regionalne Koło Pszczelarzy Barć w Bielińcu

Pszczelarze z Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu są bardzo aktywni. W ostatnim czasie odbyli wycieczkę  edukacyjną do Pasieki Ulik w miejscowości Mokrelipie. Zwiedzili tam muzeum sprzętu pszczelarskiego używanego przez bartników z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku.

Następnie oglądali dwa filmy na temat walorów leczniczych miodów i propolisu (kitu pszczelego). Zobaczyli różnego rodzaju stare zabytkowe ule, które można obecnie podziwiać wyłącznie w nielicznych pasiekach. Dużym zainteresowaniem pszczelarzy cieszył się również  ul do apiterapii.

W drodze powrotnej zatrzymali się w Zwierzyńcu gdzie zwiedzili stawy Echo w Roztoczańskim Parku Narodowym i Ośrodek Edukacyjno-Muzealny przy Roztoczańskim Parku Narodowym.

Uczestnicy wyjazdu bardzo chwalili sobie wycieczkę. Z pewnością nie będzie ona ostatnia.

Źródło informacji:

Wiesław Piędel, Prezes Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu

Zobacz również:

Szkolenie pszczelarskie w Bielińcu 08.2017 - relacja z wydarzenia



Liczba wyświetleń artykułu: 2567

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Puchowa owsianka na różanym mleku

Pancakes cytrynowe z miodem

Marchewkowe naleśniki z miodem